Paus haalt maffia-jager binnen bij Rechtbank Vaticaan

Paus Franciscus is zelf een faliekant tegenstander van de mafia en spreekt dat open uit. Nu haalt hij de anti-mafia-expert Giuseppe Pignatone naar de top van de Vaticaanse rechtbank.

-VATICAANSTAD- De voormalig Italiaans officier van justitie Giuseppe Pignatone (70) is door Paus Franciscus tot de nieuwe President van het Gerechtshof van het Vaticaan benoemd. Dat deelde de Vaticaanse perskamer mee. Pignatone is daarmee de opvolger van Giuseppe Dalla Torre (76), die president was sinds 1997.

De uit het Siciliaanse Caltanisetta afkomstige Pignatone heeft in de loop van zijn carrière een grote reputatie opgebouwd door processen te voeren tegen de maffia en ‘ndrangheta. Zo nam hij onder andere deel aan de opsporing en arrestatie van de ´Baas der bazen´ Bernardo Provenzano in 2006.

Sinds 2012 is hij officier van justitie van het landelijk parket in Rome, alwaar hij eveneens streed tegen de georganiseerde criminaliteit en het witwassen van gelden, zo ook in 2014 in het kader van de onderzoeken tegen het Romeinse netwerk ´Mafia Capitale´. Paus Franciscus heeft sinds zijn aantreden leden van de maffia meermaals scherp veroordeeld.

Afgelopen donderdag werd bekend, dat in het kader van Vaticaanse onderzoeken naar vermoedelijk dubieuze financiële transacties, vijf topfunctionarissen van het Staatssecretariaat en de toezichthouder AIF op non-actief zijn gezet. Volgens het goed geïnformeerde Romeinse Dagblad ‘La Repubblica’ zou onder hen ook de directeur van de AIF, Tommaso Di Ruzza, zijn. Dat laatste wordt door het Vaticaan noch bevestigd noch ontkend.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel