Paus haalt weer bezem door Vaticaanse rechtspraak

 

Zaterdag 01 mei 2021 07:31- Bron: Redactie kerk/KNA Foto: EMB-PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft opnieuw wijzigingen doorgevoerd in het Vaticaans-justitiële systeem. Met een gisteren gepubliceerd decreet voert hij met terugwerkende kracht voor Bisschoppen en Kardinalen een meervoudige procesvoering in.

Een uitzondering waarbij in strafzaken, tegen hooggeplaatste geestelijken, alleen het Vaticaanse gerechtshof verantwoordelijke was, is met terugwerkende kracht afgeschaft. Degelijke privilegiën stammen “uit een ver verleden”, zo luidt het in het nieuwe Motu Proprio van Franciscus. De Paus wil er voor zorgen, dat – op een enkele uitzondering na – voor iedereen dezelfde rechtsregels gelden. Deze komen overeen met de internationale standaarden.

De nu voorgenomen veranderingen zijn een aanvulling op de wijzigingen in procesvoeringen in de Vaticaanstaat van 16 maart 2020. Destijds had de Paus vooral de onafhankelijkheid inzake strafvervolging alsmede het recht op verdediging uitgebreid. Niet gewijzigd is het recht van de Paus, een procedure, te allen tijde, naar zich toe te trekken, om deze zelf af te doen.

Geef een reactie op dit artikel