Paus heeft geen last van Hagibis

-Tokio- (KNA) De allesverwoestende wervelstorm Hagibis heeft geen effect op het geplande bezoek van Paus Franciscus in Japan, eind november.

De gebieden, welke de Paus in Tokio, Nagasaki en Hiroshima bezoekt, hebben nauwelijks tot geen schade ondervonden, zei een Kerkelijk woordvoerder tegenover persagentschap Ucanews. “Wij verwachten niet, dat de plannen veranderen”, aldus de woordvoerder. “Zijn agenda hier is zo ‘strak’, dat ik mij geen wijzigingen voorstellen kan.”

Hagibis trok afgelopen zaterdag met snelheden tot 216 km/uur en zware wolkbreuken over delen van Japan.

21 rivieren traden buiten hun oevers en zetten hele streken onder water. Meer dan 70 mensen kwamen daarbij om het leven.

De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de Prefectuur Fukushima, waar het na dijkdoorbraken tot grote overstromingen kwam. In Fukushima kwam het in 2011, als gevolg van een aardbeving en een Tsunami, in drie blokken van een kerncentrale tot een kernsmelting. Grote hoeveelheden aan radio-actief materiaal kwam daarbij vrij en vervuilde daardoor lucht, bodem en landbouwproducten. Ongeveer 100.000 tot 150.000 inwoners moesten destijds het gebied tijdelijk of voorgoed verlaten.

De gevolgen van een nucleaire catastrofe zal de Paus, bij zijn bezoeken aan de in de tweede wereldoorlog door atoombommen verwoestte steden Nagasaki en Hiroshima, alsook bij zijn ontmoeting met overlevenden van de Fukushima-catastrofe aan de orde stellen.

Op 19 november vertrekt de Heilige Vader van Rome naar Thailand. Na een bezoek van 20 tot 23 november aan Bangkok vliegt hij verder naar Japan, waar hij tot 26 november te gast zal zijn. Het motto van de Japan-reis van Franciscus is ‘Bescherm alle leven’ en komt voort uit zijn Encycliek ‘Laudato si’.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel