Paus houdt ‘voorjaarsschoonmaak’ in kerkrecht

Leestijd: 2 minuten

 

Dinsdag 15 februari 2022 11:17 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Met wijzigingen in tal van bepalingen in het kerkelijk recht wil Paus Franciscus de verantwoordelijkheden van lokale bisschoppen en religieuze oversten versterken. Het Vaticaan heeft daartoe vandaag een decreet van de Paus gepubliceerd. Daarmee wil hij collegialiteit en pastorale verantwoordelijkheid bevorderen bij bisschoppen, bisschoppenconferenties en religieuze oversten, zo schrijft Franciscus. Daarnaast moet de effectiviteit en efficiëntie van kerkelijke regelgeving worden verbeterd.

Approvazione

Bisschoppen en bisschoppenconferenties hebben niet langer de goedkeuring (approvazione) van de Heilige Stoel nodig voor sommige maatregelen, zoals de publicatie van catechismussen, het opzetten van interdiocesane seminars en vormingsrichtlijnen voor priesters. In de toekomst zal een bevestiging (conferma) voldoende zijn, volgens het Motu proprio ‘Assegnare alcune competenze’. Het is het 49e decreet van Paus Franciscus dat vandaag, per direct, van kracht zal worden. Volgens deskundigen op het gebied van kerkelijk recht kan de Heilige Stoel mogelijk nog wijzigingen aanbrengen in de tekst als deze wordt goedgekeurd.

Ook de rechten van religieuze ordes worden versterkt. Zo kan het ontslag van een lid van een orde met permanente geloften of een tijdelijk non-actief in de toekomst zelfstandig worden beslist door de hogere overste(n) van de orde – na overleg met de orderaad. De goedkeuring van de plaatselijke bisschop is niet meer nodig, evenmin als die van het Vaticaan. Diocesane bisschoppen en religieuze oversten krijgen ook meer bevoegdheden om bepaalde subsidies en donaties af ​​te handelen en te reguleren. Voor deze hoeven zij zich in minder gevallen tot Rome te wenden.

De wijzigingen die de Paus aanbrengt in elf canons van het kerkelijk wetboek (Codex Iuris Canonici, CIC) komen overeen met zijn voornemens uit 2017 over de vertaling van liturgische teksten. Waar mogelijk moeten de eigen verantwoordelijkheid en de beslissingsruimte van de plaatselijke kerkleiders worden versterkt.

De nieuwe maatregelen, zoals omschreven in het decreet, weerspiegelen de gemeenschappelijke en plurale universaliteit van de kerk, die verschillen omarmt. De eenheid wordt gegarandeerd door de bisschop van Rome. Tegelijkertijd moeten een snellere effectiviteit van pastorale maatregelen door de plaatselijke kerk en nabijheid tot de mensen en hun levensomstandigheden worden bevorderd.

Gisteren publiceerde Paus Franciscus een motu proprio, die de Congregatie voor de Geloofsleer reorganiseert. De laatste grote wijziging in het kerkelijk recht vond plaats in december met de inwerkingtreding van het nieuwe canonieke strafrecht.