Paus: Huichelarij in kerk is bijzonder verwerpelijk

Uw ja is een ja, uw nee is een nee

Donderdag 26 augustus 2021 02:23 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zich resoluut tegen hypocrisie op alle terreinen van de samenleving gekant. Het is een wijdverbreid fenomeen – helaas ook in de kerk, zei hij gisteren bij de algemene audiëntie in het Vaticaan. Je zou het “angst voor de waarheid” kunnen noemen. Deze angst gedijt in een omgeving waar relaties onder een “vlag van formalisme” staan.

Volgens Franciscus verschuilt de huichelarij zich achter een masker omdat men niet de moed heeft om de waarheid onder ogen te zien. Zo iemand slaagt er niet in om zijn hart te openen en is ook niet in staat om lief te hebben. Er zijn veel overeenkomstige situaties in het dagelijks leven. Op het werk bijvoorbeeld, wanneer collega’s zich als goede vrienden lijken te gedragen, maar in competitieve situaties de opponent het liefst ‘een mes in de rug steken’.

Ook in de politiek is er veel hypocrisie, vervolgde de Pontifex. In het openbaar wordt vaak één ding gezegd, maar in het privéleven wordt er iets heel anders gedaan. Hypocrisie in de gelederen van de Kerk komt ook voor en is bijzonder laakbaar, benadrukt de Paus en citeert uit het Evangelie van Mattheüs: “Uw ja is een ja, uw nee is een nee; al het andere komt van het kwaad.” Als u dit niet doet, brengt dat de eenheid van de kerk in gevaar.

De Paus had eerder kritiek geuit op hypocrieten in de kerk. “Hoe vaak zien we het schandaal van deze mensen die naar de kerk gaan en er elke dag zijn of werken. En dan leiden zij een leven waarin zij anderen haten of slecht over andere mensen spreken”, zei de Paus tijdens de algemene audiëntie in 2019. Dan is het beter om niet naar de kerk te gaan. ‘Leef alsof je een atheïst bent,’ aldus Franciscus.

 

Geef een reactie op dit artikel