Paus: “Ik wil in Rome sterven, als Paus of als emeritus”

Zondag 28 februari 2021-06:29- Bron: KNA – Foto CC0
 -Bonn/Rome- Zaterdag verscheen een eerste publicatie over de Paus en zijn instelling tot de dood en zijn ervaring als 21-jarige na een longoperatie. “Het is mij om het even, als Paus of als emeritus, ik zal in Rome sterven en ik ga niet terug naar Argentinië”, onthulde hij in een gesprek met de Argentijnse arts en journalist Nestor Castro. Castro publiceerde fragmenten uit het interview met de Paus, dat in het voorjaar van 2019 werd gehouden, tegenover de Argentijnse krant “La Nacion”.

 

Als jonge man geplaagd door angst-neurose

In het gesprek dat iets meer dan een uur duurde, sprak Franciscus volgens Castro ook uitvoerig over zijn longoperatie, die hij als 21-jarige overleefde, en over zijn angstneurose. In het verleden dreef die neurose hem er altijd toe om “alles nu en onmiddellijk te willen doen”. “Daarom moet je weten hoe je een stapje  langzamer door het leven moet gaan”, aldus de Paus. Ondertussen heeft hij zijn angsten behoorlijk bedwongen.

Met angsten leven

“Als ik voor een moeilijke situatie sta of een probleem zie aankomen waar ik angstig van word, stop ik even”, zegt de Paus. Hij heeft hiervoor verschillende oplossingen gevonden in de loop van zijn leven. Eén van die oplossingen is luisteren naar muziek van Bach. “Het kalmeert mij en helpt mij problemen beter te analyseren.” Zijn angstneurose ontwikkelde zich voornamelijk tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Als jonge Jezuïetenprovinciaal moest hij vaak in zijn auto verstopte mensen, langs militaire posten smokkelen.

De auteur van het interview, Nelson Alberto Castro, is journalist, arts en auteur. Hij werd in Argentinië onder meer bekend door twee televisieshows. Het gesprek met Paus Franciscus maakt deel uit van Castro’s boek “La Salud de los Papas” (De gezondheid van de Paus), dat binnenkort uitkomt. Hij schreef ook soortgelijke boeken over de voormalige President Christina Kirchner en Eva Peron.

Geef een reactie op dit artikel