Paus in ziekenhuis. Darmoperatie kan niet wachten (update 5 juli 07.00 uur)

Operatie nog dezelfde dag, op de minuut !

Zondag 4 juli 2021 16:39 – Bron: Redactie kerk/VN- Foto: PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus is vanmiddag opgenomen in het Romeinse Gemelli-ziekenhuis. Volgens het eerste persbericht van de Vaticaanse perskamer moet hij een spoedoperatie aan de dikke darm ondergaan. Aanvankelijk stond een kijkoperatie voor de Paus komende week gepland.

Het gaat om een zogenaamde symptomatische diverticulaire stenose van de darm, aldus Vaticaan-woordvoerder Matteo Bruni. Volgens Bruni wil men niet wachten met de operatie tot maandag, maar zal de Paus nog vandaag een operatie ondergaan. Na de operatie die om 19.30 uur gepland staat komt er een persbericht.

Twee reizen in de herfst staan op het program

In zijn traditionele middaggebed op zondag voor de aanwezigen op het Sint Pietersplein had de Paus met geen woord gesproken over de operatie van vanavond. Hij hield het gebruikelijke Angelusgebed en deed slechts de aankondiging dat hij voornemens is om in september een bezoek te brengen aan Hongarije en Slowakije.

Bij een zogenaamde diverticuliare stenose gaat het om een vernauwing van de dikke darm, die tot verstoppingen kan leiden. In het ergste geval kan dat leiden tot een darmperforatie, een breuk met ontstekingen.

Paus waarschijnlijk hele week in ziekenhuis 

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan een ziekenhuisopname meerdere dagen duren. Als alles tegen zit kunnen zelfs meerdere operaties noodzakelijk zijn. Men kan diverticulaire stenosen herkennen door bloed in de ontlasting of andere darmklachten of via een scan.

Volgens de Vaticaanse perskamer wordt de Paus door de chef van de afdeling buikchirurgie Sergio Alfieri behandelt. Een woordvoerder van het ziekenhuis wil nog geen verklaring afgeven, maar de operatie afwachten.

UPDATE 5 juli 07.00 uur

De operatie van gisteravond is volgens de behandelend artsen goed geslaagd. De Paus heeft goed geslapen en  moet nu rust houden. Hij zal zeker nog 3 dagen in het ziekenhuis verblijven.

De Paus werd gistermiddag vanuit Casa Santa Marta naar het ziekenhuis gebracht om vandaag een operatie te ondergaan. Artsen wilden na twee onderzoeken gistermiddag toch niet wachten en besloten dezelfde dag nog te opereren en wel gisteravond om 19.30, daarvoor werd de Paus onder narcose gebracht. De operatie werd uitgevoerd door Prof. Sergio Alfieri, geassisteerd door Prof. Luigi Sofo, Dr. Antonio Tortorelli en Dr. Roberta Megnhi.

De narcose werd uitgevoerd door Prof. Massimo Antonelli, Prof. Liliana Sollazzi, Dr. Roberto De Cicco, en Dr. Maurizio Soave.  Eveneens aanwezig in de operatiekamer waren Prof. Giovanni Battista Doglietto en Prof. Roberto Bernabei.

Geef een reactie op dit artikel