Paus krijgt ‘de zenuwen’ van Duitse RK-Kerk

Vrijdag 09 oktober 14:02 (KNA/Foto prive)
-Vaticaanstad- Paus Franciscus krijgt zo langzamerhand, volgens de Duitse Emeritus Bisschop Heinz Josef Algermissen (77), de ‘zenuwen’ over de ontwikkelingen in de Katholieke Kerk bij onze oosterburen.

Dat meldt dagblad ‘Fuldaer Zeitung’ gisteren na een ontmoeting van de emeritus Bisschop met de Heilige Vader in het Vaticaan.

Franciscus zou tegen hem gezegd hebben, dat zijn ‘Brief aan het pelgrimsvolk in Duitsland’ nauwelijks aandacht krijgt, aldus Algermissen tegenover de krant. In deze brief had de Paus in 2019 gewaarschuwd, zich in de kerkelijke veranderingsdiscussie (Synodale weg) in Duitsland te concentreren op structurele thema’s, in plaats van het verlies aan geloof en interne kerkelijke vernieuwingen (vrouw als priester) in het middelpunt van het debat te plaatsen. “Zorg er voor, dat de brief onder de aandacht komt!”, riep de Paus hem op, naar eigen zeggen. Ook Curiekardinaal Kurt Koch zou Algermissen hebben aangesproken op de Pauselijke brief en de zorgen die de Paus heeft over de toestand in de Duitse kerk.

Paus waarschuwt voor experimenten

Naar aanleiding van het artikel belde de Katholieke Duitse persdienst (KNA) vanochtend met Algermissen: “De Paus waarschuwt de Duitse kerk voor egoïsme en eist van de kerk dat de verkondiging van het Evangelie weer op de eerste plaats komt,” aldus de Bisschop.

Franciscus had hem gezegd, dat hij in zijn schrijven meermaals heeft gewezen op de ‘Sensus Ecclesiae’ (Betekenis van het geloof voor de kerk), welke van ‘een eigen koers varen’ en ideologische tendensen verschoond dient te blijven, om de Gemeenschap met het Volk Gods niet te verliezen.

Bovendien, volgens Algermissen verder, heeft de Paus gewaarschuwd, dat wanneer men niet verbindend op het ‘Primaat van de Evangelisering en missionering’ tot elkaar komt, dan zal de veranderingsdialoog van de Synodale Weg in het gunstigste geval het ‘plakken van pleisters’ blijven in plaats van de noodzakelijke operatie uit te voeren.

Algermissen gaf van 2001 tot zijn terugtreden wegens leeftijd in 2018, leiding aan het Bisdom Fulda.

 

Geef een reactie op dit artikel