Paus naar Kazachstan, wellicht ontmoeting met Patriarch Kirill

Patriarch Kirill (l) en de Paus (r) tijdens hun eerste ontmoeting in Cuba (Beeld EMB by YT)
Maandag 01 augustus 2022 -06:25 – Bron: ADN/VN/NOS – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad-Paus Franciscus hoopt, DV in september een bezoek aan Kazachstan te brengen, dat delen de perskamers van het Vaticaan en de Kazachse president Tokajev mee.

De Paus zal daar een bijeenkomst met religieuze leiders, waaronder wellicht ook Patriarch Kirill, de leider van de Russisch-orthodoxe kerk, bezoeken. In de Kazachse hoofdstad Noersoeltan wordt in september een congres van leiders van de Wereld- en Traditionele Religies georganiseerd.

Patriarch Kirill

Patriarch Kirill is een vertrouweling van de Russische President Poetin en een groot voorstander van de Russische invasie in Oekraïne, dat hij een ‘afvallig’ land noemt. In 2018 scheidde de Oekraïens-Orthodoxe kerk zich  van het Patriarchaat van Moskou af, omdat Rusland via de kerk invloed zou uitoefenen op het land. Sinds de Russische invasie hebben Russisch-Othodoxe kerken in zowel Oekraïne als in de rest van de wereld zich uit protest losgemaakt van Moskou, ook in ons land.

Toenadering

Onder Paus Franciscus zocht de Rooms-Katholieke Kerk toenadering tot de Russisch-orthodoxe kerk. In 2016 spraken de twee elkaar in Cuba. Dat was de eerste ontmoeting tussen de twee kerkleiders sinds het schisma van 1054, toen de Orthodoxe kerk zich afscheidde van Rome. In april jl. spraken de twee elkaar via een videoverbinding over de oorlog in Oekraïne. In een gezamelijke verklaring spraken zij zich uit voor onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland.

Een maand later haalde de Paus uit naar de pro-oorlogsretoriek van Kirill. In een interview met het Italie dagblad ‘Corriere della Serra’ noemde hij Patriarch Kirill “de misdienaar van Poetin”, die “de taal van politiek” gebruikt in plaats van “de taal van Christus”. Ondanks de felle bewoordingen, liet het Vaticaan officieel weten dat de Paus nog steeds open staat voor een ontmoeting met de Patriarch.

Geef een reactie op dit artikel