Paus naar Kazachstan

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 13 september 2022 – 05:10 – Bron: KNA/VN – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Patriarch Kyril I komt niet, Paus Franciscus wel. De Pauselijke reis naar Kazachstan wordt overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Maar het echte hoogtepunt, een ontmoeting met de Patriarch zal er niet komen. De 85-jarige Pontifex zal van13-15 september het Centraal-Aziatisch Kazachstan bezoeken. Het World Congress of Religions vindt plaats in de hoofdstad Nur-Sultan.

Het hoogtepunt had een ontmoeting met de Russisch-Orthodoxe Patriarch Kyrill I moeten worden. Maanden geleden had laatstgenoemde de uitnodiging voor het religiecongres aangenomen. Maar Kyrill komt niet.

Ander evenement

Vorige week annuleerde de Moskouse Patriarch zijn deelname aan het congres. Nu zal een Russische delegatie naar dit belangrijke evenement reizen, aldus de verklaring uit Moskou. De annulering werd ook gerechtvaardigd door het feit dat een ontmoeting tussen de Paus en de Patriarch niet aan de zijlijn van een ander evenement kan plaatsvinden en veel voorbereiding vereist.

Welke gesprekken er daadwerkelijk hebben plaatsgevonden tussen Moskou en het Vaticaan blijft geheim. Het is officieel bekend dat Franciscus begin augustus het nieuwe hoofd van het Russisch-Orthodoxe kerk voor Buitenlandse Zaken, Metropoliet Antony Sevrjuk, in audiëntie ontving.

Neutrale houding

Kazachstan zelf onderhoudt nauwe banden met Rusland, ook al nemen zij een vrij neutrale houding aan ten aanzien van de oorlog. De overgrote meerderheid van de inwoners is Moslim. Van de Christenen is 26 procent Russisch-Orthodox. Katholieken vormen met slechts 182.000 een minderheid. Als voormalig onderdeel van de Sovjet-Unie behoort het gebied officieel tot het ‘canonieke territorium’ van het Patriarchaat van Moskou.

Geef een reactie op dit artikel