Paus ontzet over omvang geweld in Amazone-gebied

-Vaticaanstad- (KNA) Tijdens de Amazone-Synode heeft Paus Franciscus zijn grote zorg uitgesproken over het heersende geweld in de regio.

In een verklaring bij het afsluiten van de eerste plenaire gesprekken in het Vaticaan, vatte de Heilige Vader zijn indrukken van de eerste drie Synodedagen samen. Naast berichten over geweld tegen de natuur en inheemse volken hebben de Paus de verhalen over geweld tegen vrouwen flink ‘geraakt’.

Bij de opleiding van Clerici, ook leken, moet nog veel werk verzet wordenPaus Franciscus

Criminele en moorddadige netwerken zijn de drijvende krachten achter de ontbossing van de Amazone. Dat schrijft Human Rights Watch in het rapport Rainforest Mafias. Het rapport beschrijft 28 moorden waarbij er bewijs bestaat dat ze werden gepleegd door bendes die zich bezighouden met ontbossing. De slachtoffers waren leden van inheemse stammen, andere bosbewoners, kleine boeren en milieupolitieagenten. Verkrachting van minderjarigen en incest zijn in het Amazone-gebied aan de orde van de dag. Uit angst vermoord te worden doen de slachtoffers zelden aangifte.

Bovendien waarschuwde Franciscus voor een idealisering van de inheemse volken. Inderdaad moeten hun tradities en wijsheden gerespecteerd, benut en met het Evangelie verbonden worden. Een idealisering daarentegen staat gelijk aan een nieuwe ideologie.

Met het oog op een intensievere deelname van leken, in de Kerk in het Amazonegebied, waarschuwde de Paus opnieuw voor hun ‘Clericalisering. Bij de opleiding van Clerici, ook leken, moet nog veel werk verzet worden, benadrukte hij.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel