Paus op Coronavirus getest

Italië wordt flink getroffen door het Coronavirus. Scholen en universiteiten zijn tot half maart gesloten, soldaten naar huis gestuurd. Honderden patiënten opgenomen in ziekenhuizen. Al een flink aantal dagen heeft de Paus last van verkoudheid, te lang zeggen experts. Door zijn verkoudheid heeft hij bijna alle afspraken afgezegd. Maar het ergste scenario blijft gelukkig nog uit.

-VATICAANSTAD- (VN/KNA/ADN) Opluchting rond de gezondheidstoestand van de Paus: De Pontifex lijkt niet, zoals steeds meer Italianen, aan het Coronavirus te lijden. Wel is er zekerheidshalve een test gedaan laat de Italiaanse krant ‘Il Messagero’ uit betrouwbare bron weten.

Franciscus had de afgelopen week last van een grieperig gevoel, tal van afspraken werden afgezegd en de Paus nam extra rust. Dat leidde er toe dat op de roemruchte sociale media hevig werd gespeculeerd: Heeft de Paus het virus SARS-CoV-2 onder de leden?

Aswoensdag

Na de viering van Aswoensdag op de Aventin-heuvel in Rome kreeg Paus Franciscus de klassieke symptomen van verkoudheid zoals koorts en pijn in de keel, aldus de krant. In het Vaticaan vond men het dan ook dringend wenselijk dat de Paus op het Coronavirus getest zou worden. Vaticaanwoordvoerder Matteo Bruni wil het bericht op verzoek van nieuwsagentuur “Reuters” noch bevestigen noch ontkennen.

Door zijn ziekte zal de Paus niet deelnemen aan een treffen met Curiemedewerkers in Arriccia, maar zal hij deze week van bezinning wel vanuit het Vaticaan volgen en begeleiden, zei Franciscus zondag na het middaggebed op het Sint Pietersplein.

Reeds donderdag had hij een lang geplande ontmoeting met Priesters uit het Bisdom Rome moeten afzeggen, om zichzelf te sparen. Andere afspraken kwam de Paus wel na, zo goed als het ging, zoals de dagelijkse H. Mis in de ochtend in gastenhuis Santa Marta.

Nauwelijks belangstelling naar Archief-opening

Ondertussen waart het Coronaspook steeds heftiger rond in Italië en het Vaticaan. Zo werd een voor eind maart in Assisi aangekondigde en door de Paus opgezette economische top met als onderwerp ‘Economie van de Heilige Franciscus’  naar november verschoven.

Bij de opening van de Vaticaanse archieven met betrekking tot het Pontificaat van Paus Pius XII (1939-1958), maandag jongstleden, was het aantal onderzoekers aanmerkelijk geringer dan verwacht.

Daling van het aantal bezoekers tot wel 60 procent.

Een van de redenen zijn de reisbeperkingen wegens het Coronavirus en de snelle uitbreiding er van in Italië. “Het Apostolische Archief was dan ookbehoorlijk leeg”, zei bezoekster Elisabeth-Marie Richter van het instituut voor Kerkgeschiedenis van de Universiteit van Münster tegenover journalisten van KNA-pers. Volgens dagblad ‘Il Messaggero’ houden de Vaticaanse musea rekening met een daling van het aantal bezoekers tot wel 60 procent.

Ook het Vaticaan zelf heeft maatregelen genomen tegen de uitbreiding van het Coronavirus. De grote audiënties en andere samenkomsten vinden niet meer in gesloten ruimtes plaats, maar worden afgezegd of verplaatst naar de ‘frisse buitenlucht’. In alle Vaticaanse gebouwen staat desinfectiespray klaar voor de bezoekers en gebruikers. Wijwaterbekkens en vaten in de Kerken op het Vaticaans grondgebied zijn allemaal verwijderd of afgesloten.

Geef een reactie op dit artikel