Paus: “Parochies moeten ‘fitness-studios van Christelijk leven’ worden”

Donderdag 2 september 2021 05:53 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft Bisschoppen uit de structureel zwakke gebieden van Italië aangemoedigd om een ​​nieuwe start te maken. Aftreden en een hang naar het verleden brengen geen vooruitgang, zo schrijft de Paus in een begroetingsbericht aan de deelnemers van een conferentie in Benevento.

Daar vergaderen Bisschoppen van verschillende Italiaanse Bisdommen over problemen als vergrijzing, ontvolking en slinkende infrastructuur. Het doel van het tweedaagse evenement, is om een ​​plan te ontwikkelen voor een ‘pastorale opwekking’. Onder andere de regio’s Basilicata, Calabrië en Molise zijn vertegenwoordigd.

“Laat de moed niet zakken”

“Laat de moed niet zakken en laat je niet verlammen door de moeilijkheden”, staat in de brief van de Paus. Het is eerder tijd om “in beweging te komen”. Franciscus dringt er bij de Bisschoppen op aan om parochies en andere kerkelijke instellingen om te vormen tot ‘fitnessstudios van het christelijk leven’.

Onlangs nog had de Paus de kerk in Italië gevraagd om meer energie en creativiteit te steken in het revitaliseren van de zondagsmissen. De beperkingen op kerkdiensten tijdens de coronapandemie zouden de reeds bestaande negatieve tendens inzake het bijwonen van kerkdiensten hebben versterkt. De parochies hebben richtlijnen van liturgische pastorale zorg nodig, “zodat zondag, de Eucharistische samenkomst, liturgische diensten en riten uit de marginaliteit komen waarin ze onverbiddelijk lijken te vervallen”, aldus Franciscus.

 

Geef een reactie op dit artikel