Paus roept IMF en Wereldbank op schulden kwijt te schelden

 -Vaticaanstad- Tijdens de voorjaarsvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) riep Paus Franciscus op om de schulden van de armste landen kwijt te schelden. Dit is een vereiste om te komen tot een wereldwijde solidariteit en maakt het voor de betrokken staten gemakkelijker om toegang te krijgen tot coronavaccins.

In zijn donderdag gepubliceerde bericht stelde de Pontifex ook een overzicht van de ecologische schulden van de geïndustrialiseerde landen voor. Deze moeten worden verrekend door de kosten voor duurzame ontwikkeling in het mondiale zuiden op zich te nemen. De Paus drong nadrukkelijk aan op solidariteit als het gaat om coronavaccinaties. Marktwetten mogen niet prevaleren boven algemene gezondheid.

Franciscus doet opnieuw een oproep aan regeringen, bedrijven en internationale organisaties om samen te werken om vaccins te leveren, vooral aan de meest behoeftigen. Wereldwijde herstelplannen na een pandemie moeten nieuwe, meer inclusieve en duurzame oplossingen bevatten om de reële economie te ondersteunen en de kansarmen te helpen, zegt de Paus. Om menselijker en met meer solidariteit uit de crisis te komen, is het nodig om nieuwe en creatieve vormen van sociale, politieke en economische participatie te ontwerpen. Hierin moeten ook de armen een stem hebben.

In tegenstelling tot nationale wederopbouwplannen is er dringend behoefte aan een globaal plan, zei Franciscus. Hij is een groot voorstander van een internationaal netwerk voor uitgebreide ontwikkeling. Daarbij zouden armere en minder ontwikkelde landen moeten worden betrokken bij besluitvormings-processen en toegang moeten krijgen tot de internationale markt.

Doe ook mee met onze Armenië-actie ! klik hier

Geef een reactie op dit artikel