Paus sluit bezoek af met H. Mis in Zuid Soedan

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 5 februari 2023 – 10:55 uur – Bron: Redactie kerk/CNN/VN – Beeld: Publiek domein
 -Juba- Aan het einde van zijn bezoek aan Zuid-Soedan vierde Paus Franciscus vanochtend een Pontificale Hoogmis in de hoofdstad Juba.In eenvoudige, beklijvende woorden sprak hij troost en moed uit aan de lijdende bevolking van Zuid-Soedan. “Als Christenen zijn jullie het zout en het licht in het land dat wordt gekweld door geweld en verdrijving”, aldus de Paus.

Tienduizenden verzamelden zich in de open lucht bij het mausoleum van voormalig rebellenleider en grondlegger van de Zuid-Soedanese staat, John Garang (1945-2005, voor de eredienst van zondag.

Oecumenische eregasten

Ook aanwezig bij de viering als oecumenische eregasten waren de leiders van de Anglicaanse en Schotse Gereformeerde Kerken, aartsbisschop Justin Welby en Iain Greenshields. Samen met hen ondernam Franciscus een historisch ongekende vredesmissie. In Zuid-Soedan, dat tot 1955 deel uitmaakte van het Britse rijk, behoort ongeveer 60 procent tot een Christelijke denominatie.

Preek

In zijn preek zei Paus Franciscus dat de gekruisigde Jezus zichtbaar is in zoveel mensen in dit land. Tegelijkertijd benadrukte Franciscus dat Jezus “de overwinnaar van het kwaad en de dood is”. De President van Zuid-Soedan, Salva Kiir Mayardit, woonde de Mis bij, samen met tal van politieke vertegenwoordigers van het land.

“Vandaag wil ik jullie bedanken dat jullie het zout der aarde zijn in dit land”, zei de Paus in zijn homilie, die werd begeleid door swingende muziek en liederen. Christenen moeten laten zien dat zij in staat zijn om in “broederschap te leven, goede menselijke relaties op te bouwen, te voorkomen dat de verdorvenheid van het kwaad, de ziekte van verdeeldheid, de smerigheid van onrechtvaardig handelen en de plaag van onrechtvaardigheid de overhand krijgen”.

In onderstaande video kunt U de gehele Mis terugkijken>

 

Geef een reactie op dit artikel