Paus spreekt met Deetman over misbruik

Paus Franciscus heeft in het Vaticaan Wim Deetman ontvangen, voorzitter van de commissie die de misbruikschandalen  in de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk onderzocht. Aanleiding voor de audiëntie is een grote bijeenkomst eind februari 2019 te Rome, waar alle voorzitters van de Bisschoppenconferenties uit de ganse wereld naartoe komen. Ook meerdere experts en slachtoffers van misbruik zullen dan aan het woord komen.

Namens de Nederlandse Kerk zal Bisschop Van den Hende van Rotterdam op die top aanwezig zijn. Van den Hende was vanmorgen ook aanwezig bij het gesprek van drie kwartier tussen Deetman en de Heilige Vader.

Deetman liet na afloop weten dat het gesprek vooral ging over “opzet, aanpak en uitkomst” van zijn onderzoek, dat zeven jaar geleden werd het licht zag. Andrea Vreede, Vaticaancorrespondente van de NOS, zegt dat de uitnodiging voor de audiëntie onder meer bedoeld was als blijk van erkentelijkheid voor het uitvoerige onderzoek dat de protestant Deetman op verzoek van de Nederlandse Kerk heeft gedaan.

Timing

“Maar de timing van de ontmoeting is natuurlijk vooral interessant met het oog op de top over misbruik, die onder enorme druk staat”, zegt Vreede. “In veel westerse landen, zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Ierland, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Amerika zijn de verwachtingen hoog gespannen. Commentatoren in Duitsland noemen dit de ultieme lakmoesproef voor het Pausschap van Franciscus.”

“Zij spreken van een crisis in de westerse Rooms-Katholieke Kerk die, door sommigen vergeleken wordt met de reformatie. Het einde van de Christelijke kerk in West-Europa.

Een van de heikele punten, zegt Andrea Vreede, is hoe de Kerk moet omgaan met misbruikzaken uit het verre verleden. Het onderzoek van Deetman bestreek de complete periode sinds de Tweede Wereldoorlog.

“Het misbruik van nu lijkt in landen als Nederland, Duitsland en Ierland voortvarend te worden aangepakt, maar hoe ver terug moet de Kerk rekenschap afleggen? Franciscus lijkt echt wakker geschud door de schandalen in Chili. Maar hoe ver gaat hij daar in? In de Italiaanse kerk is spreken over het thema een absoluut taboe.”

Bron: ADN/NOS/VNF Foto: Pixabay

One Comment

  1. edwin vissers

    Wim Deetman CDA opende het 250 jarig bestaan van de Vrijmetselarij in Nederland
    Jullie zijn nog te dom om te poepen ,wat een zombie volk die katholieken .

Geef een reactie op dit artikel