Paus stuurt brief aan alle Priesters i.v.m. misbruikschandaal

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad (KNA) Met betrekking tot het wereldwijde misbruikschandaal in de RK Kerk heeft Paus Franciscus zijn Priesters wereldwijd de rug gesterkt en hen voor terugtreden gewaarschuwd.

Velen van jullie worden belachelijk gemaakt of van misdaden beschuldigd, die jullie nooit begaan hebben. In zo’n situatie heb je bemoediging en steun van de Bisschoppen nodig, aldus de Paus in zijn omvangrijke brief.

Wereldwijd zijn volgens het Vaticaan 414.600 Priesters actief. Uitdrukkelijk riep Franciscus tot een nieuwe omgang met macht op, alsook met geestelijk en sexueel misbruik in de Kerk. Als in het verleden nalatigheid een soort antwoord op de ‘cultuur van misbruik’ was, nu gaat het om een ommekeer, transparantie, oprechtheid en solidariteit met de slachtoffers.

In de laatste tijd is de ‘stille of tot zwijgen gebrachte noodkreet’ van misbruikslachtoffers door Katholieke Ambtsdragers hoorbaar geworden. Franciscus sprak van een “tijd van lijden in het leven van de slachtoffers”, maar ook voor hun families en voor de ganse Kerk. “Zonder de door enige van onze Broeders veroorzaakte schade te ontkennen, is het onterecht, het grootste deel van onze Priesters niet te prijzen. Priesters die oprecht en foutloos alles, wat zij zijn en hebben, tot welzijn van anderen aanwenden”, schreef de Paus.

“Wij allen hebben in deze moeilijke tijden de troost en de kracht van God en van onze Broeders en Zusters nodig.”

 

Zijn schrijven publiceerde de Paus bij gelegenheid van de 160e sterfdag van de Franse Priester Jean-Marie
Vianney (1786-1859), beter bekend als de “Pastoor van Ars” en beschermheilige van de Katholieke Priesters.

De Pauselijke brief verscheen in acht talen. Katholieke Priesters werken net als de Pastoor van Ars ‘aan het front’ en steken dagelijks zonder veel ophef hun nek uit, schreef de Paus. Tegelijkertijd maande de Paus zijn Priesters, hun grenzen te kennen  en niet ten prooi te vallen aan moedeloosheid en vereenzaming. “Wij allen hebben in deze moeilijke tijden de troost en de kracht van God en van onze Broeders en Zusters nodig.”

Franciscus sprak van een “gezegende onzekerheid”, die van de neiging bevrijdt, “zich teveel op eigen
kracht te vertrouwen en zich boven anderen verheven te voelen”, omdat men aan bepaalde normen wil vasthouden. “Isoleer jullie niet van de mensen, Priesters of Parochies. En trek je al helemaal niet in geheime of elitaire groepen terug. Dat verstikt of vergiftigd uiteindelijk de geest”, aldus de Paus.

Foto: Pixabay