Paus: Topoverleg met volledige Curie

Opmerkelijke vergadering met volledige Curie

Dinsdag 18 mei 2021 07:12- Bron: VN Foto: Publiek domein
  -Vaticaanstad- Een opmerkelijke vergadering gisteren in het Vaticaan, de Paus had overleg met de Curie. Dat is op zich niet opmerkelijk, maar wel dat alle Curieleden daarbij aanwezig dienden te zijn. Een zeldzaamheid en vaak een teken dat er ‘iets’ speelt. Over de gespreksonderwerpen werden geen mededelingen gedaan, maar de vermoedens gaan uit richting de financiën en de ‘Duitse kwestie’ (Syndodale Weg).

Waarnemers gaan er van uit dat de hervorming van de Curie het topgespreksthema was, in het bijzonder de hervormingen van de financiën en de financiële tekorten, mede ontstaan in de Corona-pandemie. Ook is er al jaren een groeiend verlangen dat de Paus een soort kabinetszittingen houdt met alle leden van de Curie.

Critici wijzen er op, dat een nieuwe vorm van samenwerking, tussen Paus, Curie en de diverse Vaticaanse ministeries, bijdraagt aan een betere samenwerking en meer openheid ‘naar buiten’.

In de afgelopen maanden nam Paus Franciscus een hele rij van maatregelen om tot een grondige hervorming van de eigen financiële sector te komen. Tevens  werden foute beleggingen door het staatssecretariaat onder de loep genomen. Bijzondere aandacht gaf hij ook aan de enorme terugval aan inkomsten door de Coronabeperkingen, zoals wegvallen van huurinkomsten en entreegelden, waardoor de financiële problemen van het Vaticaan alleen maar groter werden.

Geef een reactie op dit artikel