Paus trekt Bisschoppelijke rechten rond toestaan ‘oude Mis’ in

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 22 februari 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de individuele Bisschoppen van de universele Rooms-Katholieke Kerk de bevoegdheid ontnomen om Misvieringen in de oude Latijnse Ritus toe te staan. In de toekomst zal uitsluitend de Pontifex zelf beslissen. Lees verder onder de reclame>


Een decreet dat gistermiddag door de Paus is gepubliceerd, stelt dat alleen de Heilige Vader uitzonderlijke vergunningen kan verlenen voor dergelijke Misvieringen in parochiekerken. Hetzelfde geldt voor de bijzondere ontheffingen voor individuele Priesters als die na 16 juli 2021 zijn gewijd.

Lefebvre

De Tridentijnse Mis is de Latijnse Eredienst in de traditionele oude ritus, zoals voorgeschreven voor de Katholieke Kerk wereldwijd, na het Concilie van Trente (1545-1563). Deze Missalen werden na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) geleidelijk vervangen door een hernieuwde liturgie, met als belangrijkste kenmerk dat de viering in de lokale taal wordt gevierd. Onder meer de traditionalistische beweging rond de Franse Aartsbisschop Marcel Lefebvre (1905-1991) verzette zich heftig tegen deze liturgische hervorming.

Volgens het decreet is het Vaticaanse Dicasterie voor de Liturgie en Sacramenten verantwoordelijk voor de implementatie en monitoring van de nieuwe regels. Bisschoppen die al dergelijke vrijstellingen hebben verleend, moeten deze nu ter beoordeling aan het Dicasterie (autoriteit) voorleggen.

‘Traditionis custodes’

In juli 2021 had Paus Franciscus met ‘Traditionis custodes’ de mogelijkheden om de Mis in de oude ritus te vieren al aanzienlijk beperkt. Met de nu gepubliceerde uitvoeringsregelingen kan het Vaticaan ook veel lokale bijzondere toestemmingen intrekken.

In Europa en Noord-Amerika hebben sommige parochies waar de Mis volgens de oude ritus wordt gevierd de laatste jaren een groei doorgemaakt. Paus Benedictus XVI (2005-2013) maakte de viering van de Oude Mis 2007 wereldwijd weer mogelijk zonder speciale voorwaarden of toestemming. In het onderzoek dat werd gehouden ter voorbereiding van de bijeenkomst van de Wereldsynode in Rome in oktober, verklaarden gelovigen in verschillende landen dat zij zich uitgesloten voelen als de Oude Mis zou worden verboden. Het aantal bezoekers aan dergelijke Missen haalt tevens bij lange na niet de bezoekersaantallen van de Eucharistieviering van na het Tweede Vaticaans Concilie.

Het Pauselijk decreet  treedt per direct in werking.