Paus uit kritiek op Italiaans gevangeniswezen

Paus: “De gevangenis is nooit de oplossing van problemen, maar zelf een probleem, dat opgelost moet worden”.

-Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus eist meer inspanningen van de Italiaanse overheid ten aanzien van de re-socialisatie van geïnterneerden alsook maatregelen tegen de overvolle Italiaanse gevangenissen. “Er moeten menswaardige levensomstandigheden geschapen worden, anders worden de gevangenissen tot kruitvaten van woede in plaats van oorden van herintegratie”, aldus de Heilige Vader afgelopen weekeinde tijdens een toespraak op het Sint Pietersplein voor ongeveer 11.000 medewerkers van het Italiaanse gevangeniswezen.

Paus Franciscus dankte hen voor hun “verborgen, vaak moeilijke en weinig bevredigende, maar zeer noodzakelijke werk”. Die werkzaamheden bestaan niet alleen uit, “gevangenen te bewaken, maar ook zwakkeren te ondersteunen”. Ik ben op de hoogte van de moeilijkheden in de gevangenissen, zo de Paus.

“Maar vergeet a.u.b niet het goede, dat jullie elke dag kunnen bewerkstelligen: Jullie gedrag, jullie instelling, jullie zienswijze is kostbaar.” Gelijktijdig hebben justitiebeambten de kans, om bruggenbouwer tussen de gevangenis en de samenleving te zijn.

De pastorale medewerkers in de gevangenissen sprak de Paus moed in om hun werk in vaak zeer moeilijke omstandigheden te kunnen blijven doen. Vaak kunnen zij niet meer bieden dan “een glimlach en een luisterend hart”. De geïnterneerden tenslotte riep Franciscus op, zich niet te laten ontmoedigen. In Gods ogen zijn óók zij waardevolle mensen, daarom mogen zij niet vervallen in wanhoop.

Ook een gerechte straf mag volgens de Paus niet het recht op hoop doen verliezen. “De gevangenis is nooit de oplossing van problemen, maar zelf een probleem, dat opgelost moet worden”, zo Franciscus. Als er in de gevangeniscel geen hoop meer is, bestaat er ook geen hoop meer voor de samenleving.

Foto: Pixabay-symboolfoto

Kantoor en schoolKantoor en school

 

Geef een reactie op dit artikel