Paus waarschuwt voor ‘verwaterd geloof’ in Europa

Woensdag 22 september 2021 11:33 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft kritiek geuit op een ‘verwaterd geloof’ bij Europeanen. Een overmatige consumptiegedrag verstarde houding in oude en nieuwe ideologiën zijn hieraan debet.

De Pontifex heeft vandaag een harde uitspraak gedaan tijdens de algemene audiëntie in het Vaticaan. Gebed en boetedoening zijn heden-ten-dage bijzonder belangrijk en dringend noodzakelijk op het Europese continent, zo maande de 84-jarige Paus.

Franciscus nam de gelegnheid te baat om verslag te doen van zijn reis naar Hongarije en Slowakije in de afgelopen week. De reis had drie hoofdpunten: geloof, wortels en hoop. Vooral bij de wortels dacht hij vaak aan de ‘aartsvaders’ van Europa en hun droombeeld van het ideale en vreedzame Europa. Franciscus bracht ook verslag uit over de hoop die hij heeft als het gaat om de jeugd in Slowakije.

Het gaf me zoveel hoop om zoveel stellen en zoveel kinderen te zien in Slowakije. Gezien de demografische winter in Europa en in tijden van de pandemie zijn dit goede tekenen voor de toekomst.

“Wij kunnen alleen groeien als wij een connectie hebben met onze wortels”, benadrukte de Paus. Ook in het gebed moet je altijd je eigen verhaal voor ogen houden. Volgens Franciscus is het cruciaal dat wij in de toekomst allemaal samen optrekken, “dan zal de toekomst hoopvol zijn”.

Geweld tegen vrouwen veroordeeld

In zijn toespraak veroordeelde de Paus ook geweld tegen vrouwen. “Geweld tegen vrouwen is overal een open wond”, klaagde hij. Hij herinnerde aan de onlangs zaligverklaarde Slovaakse Anna Kolesarova (1928-1944) en noemde haar een rolmodel. Dergelijke getuigenissen zijn vandaag belangrijker dan ooit, zei Franciscus. Anna Kolesarova was een 16-jarige meisje en werd in november 1944 doodgeschoten door een dronken Sovjet-soldaat toen zij zich verzette tegen haar verkrachting.

 

Geef een reactie op dit artikel