Paus weer op reis. In November naar Japan en Thailand

Leestijd: 3 minuten -Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus is nog maar net terug van zijn reis naar Zuid-West-Afrika of hij maakt zich al weer op voor zijn volgende reis, in november naar Azië.

Reisdoel: Thailand en Japan, aldus de perskamer van het Vaticaan. Het is de 32e buitenlandreis van deze Paus. Op 19 november vertrekt de Heilige Vader vanuit Rome naar Thailand. Na dit bezoek van 20 tot 23 november vliegt hij verder naar Japan, alwaar hij tot 26 november te gast is. Naast de hoofdstad Tokio wil Franciscus. de in de Tweede Wereldoorlog door atoombommen vernielde steden Nagasaki en Hiroshima, bezoeken.

Als eerste Paus heeft Johannes Paulus II (1978-2005) Japan in 1981 en Thailand in 1984 bezocht.
Ook was hij in Tokio, Nagasaki en Hiroshima; in Thailand bezocht hij naast Bangkok twee andere oorden nabij de hoofdstad. Plannen voor de reis door Franciscus alsook invitaties van beide landen bestaan al sinds 2013, het jaar van zijn Pauskeuze. Als jonge Jezuïet wide Jorge Mario Bergoglio als Missionaris naar Japan; sindsdien uitte hij bij herhaling zijn bijzondere interesse voor het land. Lees verder onder de foto>

In het overwegend Boeddhistische Thailand (ruim 95 procent) leven ongeveer 300.000 Katholieken op een bevolking van 69 miljoen inwoners, dat komt overeen met 0,43 procent van de bevolking. In het zuiden van het Koninkrijk kent men ook een Islamitische minderheid, die deels lijdt onder discriminatie, hetgeen in het verleden tot spanningen leidde. Aanleiding voor de reis is het 350-jarig bestaan van de Katholieke Kerk in het land. In juni 1669 had Paus Clemens IX (1667-1669) in de stad Ayutthaya de eerste Missiepost in Siam laten oprichten.

Op 23 november vliegt Franciscus verder naar Japan. Volgens Japanse media zal de Paus op 25 november Keizer Naruhito en Minister-president Shinzo Abe ontmoeten. Dezelfde dag staat ook een Heilige Mis gepland in het Tokio Dome. Het bezoek aan de in 1945 door atoombommen getroffenen steden Hiroshima en Nagasaki staat voor zondag de 24e op de agenda. Een officieel reisprogramma van de zijde van het Vaticaan is er nog niet. Het bezoek aan Japan zal net als dat aan Thailand ook een oecumenisch karakter hebben. Van de 127 miljoen inwoners van Japans zijn ongeveer twee procent Christen; de meerderheid der bewoners rekent zich tot het Boeddhisme of Shintoïsme.

Het motto van de Japan-reis van Franciscus, “Bescherm alle leven”, komt uit zijn Encycliek “Laudato si”. Het daarbij behorende logo toont een driekleurige vlam in een rode cirkel, die verwijst naar de rijzende zon in de Japanse vlag. Een rode, blauwe en een groene vlam staan volgens het Vaticaan voor de eerste Japanse Martelaren, voor Maria als moeder van alle mensen alsook voor de natuurrijkdom van Japan en voor de Verkondiging van de boodschap van hoop.

Het logo van de Thailandreis herinnert aan de oprichting van de Siamese-Missiepost 350 jaar geleden en toont een foto van de Paus alsook een gestileerde hand met een zeilboot met een Kruismast. Het motto
van de reis is ‘Apostelen van Christus … missionarische Apostelen’.

Foto: Pixabay/EMB photo

Boeken