Paus wijst hulp bij zelfdoding ten strengste af

-Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus heeft hulp van artsen bij zelfdoding van ernstig zieken streng veroordeeld. Men moet “ook de door wetswijzigingen ingevoerde mogelijkheden afweren, die medisch mogelijk zijn, om een mogelijke doodswens van een zieke te bespoedigen”, zei de Heilige Vader tegen een delegatie van het Italiaanse verbond van chirurgen, die een bezoek aan het Vaticaan brachten.

Hulp bij zelfdoding, zijn “voortijdige manieren van sterven”, zo de Paus. De beslissing, het eigen leven te beëindigen, is niet altijd een uiting van de vrije wil; een fout gevoel van medelijden speelt ook een rol.

Franciscus wees op een door het Vaticaan uitgegeven Charta voor medewerkers in de gezondheidszorg, volgens welke niemand het recht heeft over zijn of haar eigen leven te beslissen. Daarom kan geen enkele arts zich tot “uitvoerend zaakwaarnemer van een niet bestaand recht” uitroepen, zo citeerde de Paus uit het document.

De verantwoording van medici is enorm toegenomen, beklemtoonde Franciscus. Leidend blijft echter de Eed-van-Hippocrates, volgens welke artsen tot “absoluut respect” voor het menselijk leven en zijn Heiligheid verplicht zijn.

Foto: Pixabay-symboolfoto

Geef een reactie op dit artikel