Paus zegent per brief homofiele Amerikaanse Katholiek

Leestijd: 2 minuten

Paus:

“Vergeet niet, voor mij te bidden”

Dinsdag 16 november 2021 14:43 – Bron: ADN/VN/KNA Beeld: Unsplash
  -Vaticaanstad- In een brief aan een Katholieke Amerikaanse journalist sprak Paus Franciscus zijn solidariteit uit met pastors die werken met-en-voor homoseksuele mensen die besmet zijn met het HIV-virus. Hij zegende ook de homoseksuele redacteur van het Jezuïetentijdschrift ‘America’.

Maandag had dagblad ‘The New York Times’ een gastbijdrage gepubliceerd van Michael O’Loughlin, waarin hij de achtergronden beschrijft van het onverwachte antwoord, aan het begin van de najaarsbijeenkomst van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie die gedomineerd wordt door conservatieve Bisschoppen.

Volgens dit krantenbericht had O’Loughlin de Paus een boek gestuurd waarin hij het werk en de gesprekken beschrijft met Nonnen, Priesters en andere Katholieken die voor mensen met HIV hebben gezorgd. In een begeleidende brief aan Franciscus uitte hij ook zijn eigen zorgen als Katholiek journalist die openlijk homoseksueel is.

Trouw blijven aan de Kerk omdat de Eucharistie troost geeft

Hoewel hij zich vaak vreemd en verbannen voelde, schrijft O’Loughlin in de krant, was de belangrijkste reden waarom hij trouw bleef aan de Katholieke kerk het feit dat hij werd getroost door de Eucharistie. “Ik heb nergens anders zoiets gevonden.” Nu komt daar de zegen van de Paus bij, die Franciscus hem overbracht in een in het Spaans geschreven brief met als afzender de Nuntius in Washington.

Zegen

Daarin bedankt Franciscus de journalist voor het beschrijven in zijn boek van de inzet van “deze mensen die niet onverschillig en vijandig of veroordelend zijn maar bewogen door de genade van God.” “Ik vraag de Vader om u te zegenen en de Maagd Maria om voor u te zorgen”, besluit Franciscus zijn brief. “En vergeet niet voor mij te bidden.”

Herfstconferentie VS-Bisschoppen

In het middelpunt van de herfstbijeenkomst van de Amerikaanse Bisschoppen staat een leerdocument over het Sacrament van de Eucharistie. Oorspronkelijk probeerden een aantal Bisschoppen dit zo te formuleren dat het als basis voor de weigering van de Communie kan dienen aan de Amerikaanse President Joe Biden en andere Katholieken die afwijken van de lijn van de kerk op het gebied van abortus.

In het verleden had Paus Franciscus Biden en de Katholieke woordvoerster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, ontvangen en demonstratief duidelijk gemaakt, dat hij wil dat de Eucharistie wordt opgevat als een uitdrukking van Gods genade en niet als een beloning.