Paus: “Zo weinig”?

-VATICAANSTAD- Paus Franciscus ontving deze week Oostenrijkse mannen, die dit jaar aan hun priesterstudie beginnen aan diverse Seminaries. De Paus verraste de mannen en maakte hen even sprakeloos, had de Paus toch op een grotere groep mannen gerekend…

Hoe weinig Priesterkandidaten er in sommige delen van de wereld zijn, verrast zelfs de Paus: Dat werd woensdag pijnlijk duidelijk, toen Franciscus de drie mannen ontmoette, die momenteel in Oostenrijk aan het eerste jaar van hun priesterstudie beginnen. “Zo weinig?”, zei Franciscus verbaasd, volgens de Vaticaanse persdienst, alvorens hij de drie aanmoedigde hun roeping trouw te blijven.

 

In heel Europa zijn steeds minder jonge mannen bereid Priester te worden. In Oostenrijk worden dit jaar 26 mannen tot Priester gewijd, dat is twee meer dan vorig jaar. Deze aantallen wijken echter behoorlijk af van de afgelopen decennia: In de 1990er jaren waren er gemiddeld 50 nieuwe Priesters per jaar, in de 1970er jaren zelfs 74.

Ook in Duitsland is het niet veel beter. De laatste statistieken komen uit 2017. In dat jaar waren er 85 nieuwe inschrijvingen in de Seminaries. In totaal waren er dat jaar 489 Seminaristen en 74 nieuwe Priesters. In 1962, toen de cijfers voor het eerst openbaar gemaakt werden, waren er 557 nieuwe Priesters, in 2000 altijd nog 154.

Vlaanderen kent momenteel 18 Priesterkandidaten. Wat Nederland betreft mogen wij eigenlijk niet klagen. De Priester en Diakenkandidaten waren onlangs bij elkaar, klik HIER om te zien hoeveel het er zijn.

Ook wereldwijd daalt het aantal Priesterkandidaten. Alleen in Afrika zit er nog groei in.

Bron:RED/KNA/Bisdom Haarlem Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*