Paus: “Zondaars barmhartig bejegenen”

-Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus roept Christenen op om mensen die ooit een fout begingen met barmhartigheid te bejegenen.

“Hoon, spot en afwijzing tegenover zondaars laten deze mensen alleen achter, met slechts het slechte dat zij zich en de samenleving hebben aangedaan”, zei de Paus tijdens het middaggebed op het Sint Pietersplein.

God veroordeelt niet de mensen, maar zijn slechte daden, en komt zondaars met barmhartigheid tegemoet, om hen op het rechte pad terug te brengen. Als voorbeeld verwees de Paus naar het Evangelie van de dag (Lucas 19,1-10), dat de ontmoeting van Jezus met  Zacheus schildert. “Belangrijk daarin is: de eerste blik gaat niet van Zacheus uit, maar  van Jezus”. Dit toont aan, dat de barmhartige blik Gods de mensen al bereikt, voordat deze zelf merken, dat zij hulp behoeven. Met deze barmhartige blik Gods begint de geheimnisvolle verandering van de zondaar”, zo de Paus.

Ook bij Zacheus zien wij dit: Na de ontmoeting met Jezus merkt hij, hoe armzalig zijn voorgaande, op geld gefixeerde leven was. “De instelling van nemen verandert zich in geven.” Het Bijbelverhaal is daarom volgens Franciscus een duidelijk voorbeeld, hoe de ontmoeting met de barmhartige liefde Gods de mensen kan veranderen.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel