Persconferentie Paus na Afrika-bezoek

Leestijd: 2 minuten

Paus: “Wij staan op het punt onszelf te vernietigen… Laten wij op tijd stoppen!”

Maandag 6 februari 2023 – 06:57 uur – Bron: Redactie kerk/KNA/VN – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Tijdens de vliegreis van Zuid Soedan naar Rome sprak de Paus met meegereisde journalisten, daarbij werd over tal van zaken gesproken, zoals de wapenhandel, homosexualiteit en de oorlog in Oekraïne. Ook sprak hij over de dood van wijlen Paus Benedictus XVI en de nasleep daarvan: De overleden Paus was over de koers van zijn opvolger niet verbitterd”, aldus Paus Franciscus. Lees verder onder de reclame>

Over alles kunnen praten

“Ik heb met Paus Benedictus over alles kunnen praten – ook om van gedachten te veranderen als dat nodig was. Hij stond altijd aan mijn zijde, steunde mij en als hij ergens mee worstelde, vertelde hij het aan mij en spraken wij erover. Er waren geen problemen… Ik heb hem zelfs geraadpleegd over enkele beslissingen die genomen moesten worden en hij was het daar roerend mee eens”, zegt Franciscus.

In de waaneming van Paus Franciscus is de dood van Benedictus op oudejaarsdag, “door bepaalde lieden schaamteloos misbruikt voor ‘eigen gewin’. “Maar wie een goed en Godvrezend mens, als Benedictus (“ik zou bijna willen zeggen Heilige Kerkvader”) instrumentaliseert, handelt onethisch.

Wingewest

Kritiek had de Paus ook op het Westen, dat Afrika nog steeds ziet als een wingewest voor grondstoffen: Om aan “zeldzame grondstoffen, zoals lithium te komen, schrikken rijke landen er niet voor terug wapens te verkopen aan wanhopig arme landen; hierdoor houden zij de controle over de natuurlijke bronnen. Dat is ‘duivels’: “De wapenhandel. Dat is, geloof ik, de ergste plaag in de wereld.”

Oekraïne

Toen hem werd gevraagd naar de oorlog in Oekraïne, hernieuwde Franciscus zijn aanbod om naar Kiev en Moskou te reizen om vrede te helpen bewerkstelligen. Ook wees hij erop dat dit “niet de enige oorlog” is en noemde hij de conflicten in Syrië, Jemen en Myanmar als voorbeeld. “De hele wereld is in oorlog. Wij staan op het punt onszelf te vernietigen… Laten wij op tijd stoppen!”

Op vragen van journalisten of Franciscus nog reisplannen heeft, liet Franciscus weten dat hij dit jaar eerst de Wereldjongerendagen in Lissabon in de zomer gaat bezoeken. Op DV 23 september wil hij Marseille bezoeken, en van daaruit mogelijk Mongolië (“Maar dat is nog niet definitief”), en wellicht volgend jaar India.

Homosexualiteit

Zoals in een interview dat hij onlangs gaf, waarschuwde de Paus in antwoord op vragen rond het thema homoseksualiteit, dat dit “niet strafbaar mag worden gesteld”. “Het is niet eerlijk. Mensen met homoseksuele neigingen zijn kinderen van God, God houdt van hen en vergezelt hen… Zo iemand veroordelen is een zonde; hen strafbaar stellen is onrecht. Ik heb het niet over lobbygroepen, ik heb het over individuen… lobbygroepen zijn iets anders, ik heb het over individuen.”

 

Geef een reactie op dit artikel