Protestlied tegen de Paus

  -Caracas- De Venezolaanse singer/songwriter Juan Medici heeft een protestlied uitgebracht tegen Paus Franciscus. Het gaat over het zwijgen van de Pontifex over de sociale protesten op Cuba.
De aanleiding was een demonstratie van Cubanen in ballingschap op het Sint-Pietersplein in Rome afgelopen zondag. Het zou de activisten verboden zijn om de Cubaanse vlag in de Sint-Pietersbasiliek te gebruiken om aandacht te vragen voor de situatie in hun land. Politieke manifestaties zijn in de Sint Pieter en op het plein niet toegestaan.

“De Paus heeft besloten dat het verboden is om te bidden, om vrijheid te vragen met de Cubaanse vlag in de hand. Hij wil God ontvoeren zodat hij de volkeren die vandaag geconfronteerd worden met regimes van de duisternis niet kan horen”, aldus de liedtekst.

Berichten over geweld tegen demonstranten op Cuba

Op Cuba demonstreerden in juli tienduizenden mensen tegen de onderdrukking van staatswege, voor een democratische opening van het eenpartijstelsel en tegen de bevoorradingscrisis. Mensenrechten-organisaties maakten melding van grof geweld door veiligheidstroepen tegen de protesten.

Talloze journalisten, kunstenaars, activisten en intellectuelen werden gearresteerd. Sommigen van hen riskeren jarenlange gevangenisstraffen. Een aantal van hen is in hongerstaking. Een landelijk protest dat voor medio november gepland staat, is door de regering verboden. De autoriteiten waarschuwen met klem er niet aan deel te nemen. Of de bevolking daar gehoor aan zal geven valt te betwijfelen.

De onrust onder de bevolking van Cuba vertoont veel overeenkomsten met die van de DDR, het voormalige Oost-Duitsland. In 1989 gingen daar inwoners massaal elke maandag de straat op, om te protesteren tegen onderdrukking en de slechte voorzieningen. Uiteindelijk leidde dat tot de ineenstorting van het land met de val van de muur in november 1989.

Klik voor het lied HIER

Geef een reactie op dit artikel