Synode begint met appèl tot veranderingen

Leestijd: 2 minuten

De Kerk mag “geen angst voor vernieuwing hebben”

-Vaticaanstad- (KNA) Zondag opende de Paus de al veelbesproken Amazone-Synode door voor te gaan in de Heilige Mis, maar omdat er op zondag niet gewerkt behoort te worden, begon gisteren het echte werk.

In zijn openingsrede noemde de Generaal-relator van de Synode, Kardinaal Claudio Hummes, de verhouding van de Kerk jegens de autochtone bevolking en de bescherming van het regenwoud als centrale thema’s. De Kerk mag “geen angst voor vernieuwing hebben”. Onder andere wees hij op de smeekbedes van de bevolking om de Priesterwijding voor gehuwde mannen en om een eigen ambt voor vrouwen in de leiding van een Parochie.

De Kerk mag niet vervallen in zelfverheerlijking, maar moet de ‘noodkreet van de armen en de aarde’ horen. De Synode heeft plaats met op de achtergrond een ‘zware en voortschrijdende klimaat en milieucrisis’ van globale omvang, aldus de Braziliaanse Kardinaal. Uitdrukkelijk bekende hij zich tot een ‘optie voor de armen’ en sprak zich voor een Kerk met een ‘Amazone gezicht’ en synodale trekjes alsook voor interculturaliteit uit.

Geopend werd het treffen met gebed, gezang en dans bij het Petrusgraf in de Vaticaanse
Basiliek. Aansluitend gingen de rond 280 deelnemers samen met Paus Franciscus in een
processie naar de nabij gelegen Synode-aula. In zijn openingstoespraak herinnerde Franciscus aan de discriminatie van de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika. Opnieuw maande hij allen om open over het thema te spreken en geen blad voor de mond te nemen. De belangrijkste acteur van de Synode moet de Heilige Geest zijn, zo de Paus.

De Synode komt tot woensdag in zijn geheel samen; daarna worden de werkzaamheden tot vrijdag in kleinere groepen voortgezet. Met het oog op de 258 deelnemers met spreekrecht mag een bijdrage in het plenum vier minuten duren. Paus Franciscus vroeg de aanwezigen ook om na elke vier sprekers er een vier minuten durende stilte in acht te nemen.

Op 17 oktober zullen de opbrengsten van de tussentijdse werkgroepen besproken worden, alvorens een commissie van tien leden een ontwerp voor het slotdocument uitwerkt. Deze zal dan op 21 oktober gepresenteerd worden en aansluitend in de werkgroepen besproken. De definitieve tekst zal op 25 oktober in de aula bekend gemaakt en op 26 oktober in stemming gebracht worden. Of de tekst openbaar gemaakt gaat worden ligt aan de Paus. De Synode loopt tot en met 27 oktober.

Foto: Pixabay