Syrië en Venezuela gespreksonderwerpen Paus en Poetin

 

 -Rome- De situatie in Syrië en in Venezuela waren gespreksthema tijdens het bezoek van Ruslands President Wladimir Poetin donderdag in het Vaticaan en in Rome.

Allereerst sprak de Russische president een uur lang privé met Paus Franciscus over crises in de wereld zoals, milieu en klimaat en een intensievere samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg. Dit privé-gesprek kon pas na één uur vertraging van de zijde van de Russen beginnen. Het was de derde audiëntie van Poetin in het Vaticaan.

Daarna volgde een bezoek aan president Sergio Mattarella van Italië in het Romeinse Quirinalpaleis, hier ging het gesprek volgens Italiaanse media vooral over de situatie in Syrië en Venezuela. Rusland steunt als bondgenoot van Syrië de regering in de aanhoudende burgeroorlog.

De Paus gaf Poetin aan het eind van zijn bezoek in het Vaticaan, onder andere zijn boodschap voor de Wereldvrededag 2019 mee. De Heilige Vader gaf Poetin een medaille, welke herinnert aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Poetin had ook een geschenk mee voor de Paus. Een Ikoon van de Apostelen Petrus
en Paulus alsook een boek en een film van de Russische regisseur Andrei Konchalovski over Michelangelo.

Mattarella en Poetin spraken, naar aanleiding van de situatie in Venezuela, zich beide uit voor nieuwe verkiezingen. Het Zuid-Amerikaanse land wordt door een machtsstrijd tussen de links-georiënteerde president Nicolas Maduro en de conservatieve interim-president Juan Guaido alsook een economische noodtoestand ‘verscheurd’.

Ook het Vaticaan en de Kerk hebben herhaaldelijk getracht, te bemiddelen. Poetins bijna tien-uur-durende staatsbezoek eindigde met een avond-diner met regeringschef Giuseppe Conte. Vice-ministerpresident en minister van economische zaken Luigi Di Maio, minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini en minister van buitenlandse zaken Enzo Moavero Milanesi  prikten eveneens een vorkje mee.

Salvinis rechtsnationale Lega en Poetins partij “Een Rusland” hadden begin 2018 een samenwerkings-verdrag gesloten. Salvini maakt zich sterk voor de opheffing van de internationale sancties tegen
Rusland.

Bron: KNA/Vaticaan Foto: Pixabay/Embedded photo

Geef een reactie op dit artikel