Turkije: Geen uitnodiging voor Paus voor vrijdaggebed in Hagia Sophia

-Rome- (KNA) Voor het eerste vrijdaggebed in de Hagia Sophia is Paus Franciscus, in tegenstelling tot berichten in ander media, niet uitgenodigd.

Over een dergelijke uitnodiging voor deelname is ons niets bekend, aldus de Turkse ambassade in Rome. “er is geen officiële uitnodiging”, aldus een woordvoerder letterlijk. Op de vraag, of überhaupt de aanwezigheid van vertegenwoordigers van niet-Islamitische religies gewenst is, wilde de ambassade geen commentaar geven.

De woordvoerder van de Turkse President, Ibrahim Kalin, zei afgelopen vrijdag tegen nieuwszender CNN, alle mensen, onafhankelijk van hun religie zijn welkom in de
Hagia Sophia, “inclusief de Paus”. Andere Media zagen dit als een uitnodiging van President Recep Tayyip Erdogan aan Paus Franciscus.

In een reactie op het nieuwe gebruik van de voormalig Byzantijnse kerk, die reeds in 1453 moskee werd en sinds 1934 museum was, zei de Paus, dat hij “zeer bedroefd” was. Presidententieel woordvoerder Kalin zei daartoe: “Franciscus hoeft niet bedroefd te zijn; de Hagia Sophia wordt van een eenvoudige bezienswaardigheid weer een huis van gebed, in welke de naam God wordt aangeroepen”. Lees verder onder de foto>

Het bouwwerk wijzigt niet van een kerk in een moskee, maar van een museum in een moskee en verliest niet het karakter van een cultureel monument. Ook de byzantijnse mozaieken met menselijke afbeeldingen, die in de Islam verboden zijn, worden “beschermd en bewaard”, aldus Kalin. “Het behoort tot ons cultureel erfgoed”, benadrukt hij. “Men neemt echter wel maatregelen, opdat deze tijdens Islamitische gebeden afgedekt zijn”.

“Iedereen, gelovigen, ongelovigen, moslims, christenen, boeddhisten kunnen ook toekomstig de Hagia Sophia bezoeken, inclusief de Paus, die zei bedroefd te zijn: Komt allen en bezoek de Hagia Sophia als moskee”, aldus de woordvoerder.

Volgens Turkse media zijn voor het vrijdaggebed, morgen, naast President Erdogan rond 2.000 gelovigen uitgenodigd. Afgelopen dinsdag zijn in de kerk tribunes voor televisie-ploegen opgebouwd. De Turkse politie heeft extra maatregelen genomen om de veiligheid te kunnen garanderen, een deel van de stad, rond de kerk, zal zijn afgezet voor alle verkeer.

Foto’s : PB

Geef een reactie op dit artikel