Van den Hende & Arborelius: Gesprekken vertrouwelijk en achter gesloten deuren

Arborelius (l) en van den Hende (r) in Keulen (Foto EMB)
Donderdag 10 juni 2021 06:44 – Bron: Redactie kerk/KNA/VN/AAZ: Foto: PB/EMB
  -Keulen- De gespreks-partners van de visitatoren van de Paus in het Aartsbisdom Keulen mogen niet praten over de inhoud van de bijeenkomsten. “De gesprekken zijn vertrouwelijk”, zegt een woordvoerster van de Rotterdamse Bisschop Hans van den Hende.

“Dat wil zeggen, de deelnemers aan de bijeenkomsten tijdens de visitatie wordt gevraagd niet expliciet over de bijeenkomsten te praten.” De slachtoffers van mishandeling en misbruik hebben de gezanten echter niet gevraagd te zwijgen, maar alle verslagen openbaar te maken, zegt Daphne van Roosendaal gisteren op navraag.

Eerste gesprekken gestart

Bisschop Hans van den Hende en de uit Stockholm afkomstige Kardinaal Anders Arborelius zijn maandag in Keulen aangekomen en controleren sinds dinsdagmiddag, namens Paus Franciscus, de gebeurtenissen in het Aartsbisdom Keulen. De achtergrond hiervan is het debat dat al meer dan een jaar gaande is over de aanpak van misbruik in het grootste Duitse Bisdom, evenals de daaruit voortvloeiende vertrouwenscrisis. Dinsdag hadden de twee visitatoren hun eerste gesprekken met slachtoffers van misbruik.

De beide visitatoren hebben de uitgenodigde gesprekspartners herhaaldelijk aangemoedigd om zich openlijk uit te drukken en niets te verzwijgen, zegt de voormalig woordvoerder van de Adviesraad voor slachtoffers in het Aartsbisdom Keulen, Patrick Bauer, tegenover de ‘Augsburger Allgemeine Zeitung’ na een bijeenkomst. “Ik heb me niet ingehouden tijdens het gesprek, ik ben een keer heel boos geworden. Ik heb iets gezegd in de trant van: ik word er misselijk van!”

Peter Bringmann-Henselder sprak namens de huidige adviesraad als voorzitter. Het is goed dat het Vaticaan de twee visitatoren heeft gestuurd. De Keulse Kardinaal Rainer Maria Woelki had de Paus al in december 2020 een onderzoek voorgesteld.

Leken en vrijwilligers

De komende dagen zullen de visitatoren ook de positie- en opvattingen van leken aanhoren. De gesprekken met de Diocesane Raad van Katholieken in het Aartsbisdom Keulen zijn al in afspraken vastgelegd en bevestigd, zegt Raadsvoorzitter Tim Kurzbach tegenover persagentschap KNA. “Het is voor ons belangrijk dat je contact zoekt met de lekenvertegenwoordigers en in contact komt met de vrijwilligers ofwel de mensen aan de basis.” 

Ook de woordvoerster van de Rotterdamse Bisschop van den Hende, Van Roosendaal, wil geen commentaar geven op wie de twee visitatoren zullen ontmoeten tijdens hun verblijf in Keulen. Bovendien blijft het open wanneer het verificatiebezoek zal eindigen. “In het persbericht van de Heilige Stoel wordt half juni genoemd”, antwoordde zij op de vraag. Radio Vaticaan laat gisteravond weten dat men half juli aanhoudt.

Geef een reactie op dit artikel