Van uitsmijter tot ex-vriendin: 10 weetjes over Paus Franciscus

Ja, óók de Paus was ooit verliefd

Dinsdag 09 augustus 2022 -00:05 – Bron: Redactie kerk – Beeld: Publiek domein
  In 2013 volgde hij Paus Benedictus XVI op. Hij woont in Vaticaanstad en werd geboren op 17 december 1936. Dit is wel de meest bekende informatie over Paus Franciscus. Maar wist U dat er ook heel veel interessante en opmerkelijke feiten over Paus Franciscus zijn? Hier als zomertoetje 10 op een rij:

1 Wij kennen hem als Paus Franciscus, maar Zijne Heiligheid werd als Jorge Mario Bergoglio geboren in Argentinië.

 

2 Naast Paus is hij ook bisschop van Rome en spreekt meerdere talen vloeiend: Italiaans, Duits en Spaans. Daarnaast spreekt hij redelijk goed Engels, Frans en Portugees.

3Een deel van zijn long werd verwijderd. Waarom? Als kind kreeg hij een infectie waardoor een deel van zijn long moest worden verwijderd.

4 De Paus kan dansen en zelfs heel goed! Hoewel hij al vele jaren van zijn pensioen had kunnen genieten, werkt de Paus nog steeds en wel dagelijks. In zijn hart blijft hij jong, naar eigen zeggen, en één van zijn grote passies is de tango! „Ik hou van de tango en heb heel veel gedanst in mijn leven, toen ik nog jong was“, vertelde hij aan Ambrogetti en Sergio Rubin, de auteurs van zijn in 2010 verschenen biografie ‘El Jesuita’.

5 De voormalig Aartsbisschop had een vriendin! „Met haar danste hij, als het maar even kon, de tango, totdat hij het geloof ontdekte en zijn roeping“, aldus de Paus in zijn biografie. 

6 Als jonge student was het niet eenvoudig om rond te komen, het leven was ook toen al duur. Daarom werkte hij als portier en…. uitsmijter ! in een bar in Buenos Aires, om zo zijn studie te kunnen financieren. Dat laatste zou hem bij de reorganisatie van de curie nog wel eens van pas kunnen komen.

7 De Paus was en is een zeer groot liefhebber van sport en met name voetbal. Zijn favoriete club is het Argntijnse FC San Lorenzo.

8 Als plaatsvervanger van Christus op aarde heeft de Paus vele taken, maar hij gunt zich ook wel eens een vrij uurtje en kijkt dan graag films. Franciscus’ favoriete film? Babette’s Feast, een Deens drama uit 1987. TV kijken doet de Paus niet.

9 Franciscus is sinds lange tijd weer eens een Paus van buiten Europa. Zijn enige niet-Europese voorganger stamt uit Azie en heette Paus Gregorius III en was Paus in 731.

10 Als Paus bouw je ook een pensioen op. Paus Benedictus XVI trad in 2013 terug en ontvangt sindsdien maandelijks een pensioen. De Italiaanse krant ‘La Stampa’ bericht, dat de emeritus Paus 2500 Euro per maand ontvangt.

 

Geef een reactie op dit artikel