Vaticaan benoemt nieuwe veiligheidschef

Gianluca Gauzzi Broccoletti

 

-Vaticaanstad- (KNA) Tot het nieuwe hoofd van de Vaticaanse Gendarmerie werd de voormalige vice-commandant Gianluca Gauzzi Broccoletti benoemd. Dat deelt de Heilige Stoel dinsdagmiddag mee.

Paus Franciscus benoemde de 45-jarige Italiaan tot opvolger van Domenico Giani (57), wiens terugtreden afgelopen maandag door de Paus werd aanvaard.

Giani heeft daarmee de consequenties, na het openbaar maken van interne dienstaanwijzingen, getrokken. Hij had de namen van vijf verdachten in een Vaticaanse financiële affaire openbaar gemaakt.

Gelijktijdig werd meegedeeld dat Giani geen “persoonlijke blaam treft”. Broccoletti is lid van de Vaticaanse Gendarmerie sinds 1995. Daar was de gediplomeerde ingenieur voor veiligheids- en beveiligingstechniek, sinds 1999, voor de uitbouw en doorontwikkeling van de veiligheidsstructuren, inclusief de internet-beveiliging verantwoordelijk.

Tevens heeft Broccoletti de veiligheidsconcepten voor het Conclaaf in 2005 en 2013 uitgewerkt. De Pausen Johannes Paulus II (1978-2005), Benedictus XVI (2005-2013) en Franciscus begeleidde hij tijdens diverse reizen.

Sinds 2010 behoort de uit Gubbio bij Perugia afkomstige Broccoletti tot de Operatieve Veiligheidsstaf van de Vaticaanse Gendarmerie, welke sinds 2017 onder zijn leiding staat. Afgelopen jaar werd hij tot vice-commandant benoemd.

Foto: Pixabay/EMB

One Comment

  1. edwin vissers

    Ik heb een engel ,dus sluiten die tent .

Geef een reactie op dit artikel