Vaticaan-diplomaten treffen

-Vaticaanstad- De ambassadeurs van de Heilige Stoel zijn sinds gisteren allemaal naar Vaticaanstad getogen voor een 4-daagse conferentie.

Aan het begin van de conferentie drukte Kardinaalstaatssecretaris Pietro Parolin de diplomatieke vertegen-woordigers twee zaken op ‘het hart’: constante inzet voor het algemeen welzijn en oprechte naastenliefde. “De wet moet er uitsluitend ten dienste van de mens zijn!”, zo Parolin. Hij maande de diplomaten ook tot bescheidenheid. U moet zich steeds voor ogen houden, dat “een Pauselijke vertegenwoordiging absoluut geen glamour of status heeft”, maar steeds de grootheid van Christus moet weergeven.

Hoogste gebod is de wet van de liefde: “Niets en niemand kan ons verbieden om lief te hebben”, aldus
de Kardinaalstaatssecretaris tijdens de Heilige Mis in de Sint Pieter, waarmee het diplomatentreffen werd geopend. Deze liefde moet Christus en zijn Kerk gelden alsook de mensen en de volkeren, waar de ambassadeurs hun werk doen – “in het bijzonder de armen”, voegde Parolin toe in zijn homilie.

Paus Franciscus heeft de 103 diplomaten – 98 Nuntiussen en 5 waarnemers – tot zaterdag naar het Vaticaan ‘geroepen’. Soortgelijk topoverleg vond eerder plaats in 2016 en 2013. Vandaag, donderdag, ontvangt de Paus de deelnemers in audiëntie; daarbij zal de Paus ook een toespraak houden voor zijn diplomaten.

Op het programma staan ontmoetingen met de top van het Vaticaans staatssecretariaat, leiders van Vaticaanse ministeries en ambassadeurs in Rome, die ambassadeur zijn bij de Heilige Stoel.

Voorts zijn er conferenties met betrekking tot Kerkelijke thema’s, internationale samenwerking en interreligieuze dialoog en specialistische, op een continent toegespitste vraagstukken.

Zaterdag viert Paus Franciscus de ochtendmis in de Kapel van het gastenhuis Santa Marta met de deelnemers. Afsluitend is er dan een gezamelijke lunch.

Het Vaticaan onderhoudt met 183 staten diplomatieke betrekkingen.

Bron: KNA Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel