Vaticaan ontkent bijna failliet te zijn

Leestijd: 2 minuten
-ROME- (VN) De eerst verantwoordelijke man over het (on)roerende goederenbeheer van de Apostolische Stoel APSA, Bisschop Nunzio Galantino, wijst uitspraken van de Italiaanse journalist en ‘Vaticaankenner’ Gianluigi Nuzzi, dat het vaticaan bijna failliet is terug. Ook diverse Nederlandse media namen Nuzzi’s verhaal klakkeloos over.

Het Vaticaan heeft vermoedens dat het voor een financiële ineenstorting of zelfs faillisement staat, naar het rijk der fabelen verwezen. “Dat klopt van geen kant”, aldus de chef van de afdeling beheer APSA, Bisschof Nunzio Galantino, in een interview met het Katholieke Dagblad “Avvenire”. Nuzzi beschouwt zichzelf als ‘Vaticaankenner’ en schrijft in zijn nieuwste boek dat het Vaticaan vlak voor een faillisement staat.

In werkelijkheid kon het Vaticaan, volgens APSA het jaar 2018 met een overschot van meer dan 22 miljoen afsluiten, aantoonbaar met accountantsrapporten, zo de Bisschop. Dat de balans negatief was komt “uitsluitend door een ingreep van buitengewone proporties, met de bedoeling, het voortbestaan van een Katholiek ziekenhuis en de baangarantie van de medewerkers veilig te stellen.” Voorts zijn er ook geen geheime of zogenaamde nummer-rekeningen, zoals Nuzzi beweert.

Met betrekking op een vermeende machtsstrijd of tegenstellingen tussen Paus en Curie zei de APSA-Chef: “Wij werken gezamelijk en voortvarend om de inkomsten en uitgaven met elkaar in overeenstemming te brengen, en doen precies zoals de Paus dat wil.” Een andere kijk op de zaken van zogenaamde ‘Vaticaankenners’ komt overeen met een soort “Da-Vinci-Code” en is zodoende een fictieve in plaats van een realistische kijk op de zaak. De voormalig secretaris van de Italiaanse Bisschoppenconferentie Galantino werd in juni 2018 door de Paus tot eerste man van de belangrijke afdeling vermogensbeheer van de Heilige Stoel benoemd.

Het afgelopen maandag in Rome gepresenteerde boek “Giudizio universale” van de journalist Nuzzi verhaalt over het Vaticaan in ‘zwaar weer’ door teruglopende inkomsten, mismanagement, corruptie en interne machtsstrijd. De 50-jarige auteur, die onder andere aan de openbaarmaking van vertrouwelijke documenten in het Vatileaks-schandaal in 2011 deel nam, ‘borduurt’ nu voort op zijn eerdere vijf publicaties.

Foto: wiki cc