Vaticaan ziet progressie in Christelijk-Islamitische dialoog

-Rome (KNA) De voorzitter van de Pauselijke Raad voor de interreligieuze dialoog, Kardinaal Miguel Ayuso Guixot, ziet vooruitgang in de dialoog tussen Christenen en Moslims.

Er is een “nieuw perspectief van vrede en ware broederschap” ontstaan, zegt Guixot dinsdag in Florence tegenover de redactie van dagblad ‘Toscana Oggi’.

De Kardinaal nam in de Kerk Santa Croce aan een ‘Dag van de broederliefde’ deel, welke door de Orde der Franciscanen werd georganiseerd. Grote waardering had Guixot voor het document met betrekking tot ‘Broederliefde van alle mensen’, dat Paus Franciscus en Grootimam Ahmad Al-Tayyeb afgelopen februari in Abu Dhabi ondertekenden. “Het is een concrete invitatie tot universele Broederschap, voor iedere vrouw en man”, aldus de Kardinaal met betrekking tot de Abu Dhabi-verklaring.

Met de bijeenkomst in Florence herinnerde de Orde der Franciscanen ook aan de ontmoeting van hun oprichter Franciscus van Assisi (1181/1182-1226) met Sultan Al-Kamil Muhammad al-Malik (rond 1180-
1238)  800 jaar geleden in Egypte. Naast Guixot sprak de Jordaanse Prins Hassan ibn Talal, stichter van het Koninklijk Instituut voor interreligieuze Studies, op de bijeenkomst. Hij zei: “Er hebben aan alle kanten onrechtmatigheden en ‘heilige oorlogen’ plaats gehad, maar vandaag zijn wij hier, om ons af te vragen, wat wij uit naam van de Heilige Franciscus voor de vrede kunnen doen, want de tijd van toen verschilt niet zo veel van die van hier en nu”, aldus Prins Hassan.

Paus Franciscus heeft de Jordaanse Prins, die een oom van de Jordaanse Koning Abdullah II is, begin oktober in het Vaticaan ontvangen.

Foto: C. Wagener/publiek domein

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*