Pinksteren is geen nationale feestdag in Katholiek Spanje

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 22 mei 2021 07:12- Bron: Redactie kerk: PB
  -Madrid- Net als Hemelvaartsdag is ook Pinksteren geen nationale feestdag en vrije werkdag in Spanje. Pinksteren wordt op zondag 23 en maandag 24 mei (2021) gevierd.

Pinksteren, Pentecostés of Segunda Pascua (of Pascua Granada) wordt in het hele land Spanje niet gezien als een feestdag op pinksterzondag en niet als een feest- en vrije werkdag op pinkstermaandag.

Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals Barcelona en diverse andere gemeenten zoals L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Mataró en Santa Coloma de Gramenet in Catalonië en Getafe (Madrid) waar pinkstermaandag wel een vrije werkdag is.

Waarom een tweede pinksterdag in Nederland?

In Nederland viert men twee Pinksterdagen, maar dit is niet altijd zo geweest. In 1815 werden met de invoering van de Zondagswet uniforme regels voor het hele land opgesteld. Zo komt men in Nederland aan Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. De Pinkstermaandag is voor overheids-instellingen en bedrijfsleven een vrije dag.

Ook Hemelvaartsdag wordt in veel Katholieke landen als feestdag gezien en heeft men een vrije werkdag maar in Spanje is dat laatste niet het geval. Hoe Katholiek Spanje dan ook mag zijn en hoe heftig het Pasen tijdens de Semana Santa dan ook gevierd mag worden, Hemelvaartsdag (Día de la Ascensión) geniet bij de gemiddelde Spanjaard niet veel interesse.

Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn binnen het Christendom namelijk geen vrije werkdagen in Spanje en dus zal het overgrote deel van de inwoners van Spanje deze feesten niet zo snel vieren. De vraag is alleen, waarom niet?

Een direct antwoord is moeilijk te achterhalen maar men beweert dat de Hemelvaart van Christus in Spanje een veel mindere theologische betekenis heeft dan die van bijvoorbeeld María. In veel Katholieke Kerken in Spanje is de verering van María beduidend sterker dan die van Christus. Voor het Rooms-Katholieke Spanje met een grote aandacht voor de verering van de Heiligen zijn Hemelvaartsdag en Pinksteren, kleinere herdenkingsmomenten. Hemelvaartsdag, de dag dat Jezus Christus is opgevaren naar de Hemel.

15 augustus Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Spanje viert echter wel op 15 augustus de Asunción de Maria of Asunción de la Virgen, de Maria-Ten- Hemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Dit is een Rooms Katholieke feestdag waarop de opneming van Maria in de hemel “met lichaam en ziel” wordt herdacht.

Dit is voor de Spanjaarden weliswaar een vrije werkdag maar omdat deze dag vaak in de vakantieperiode valt van de Spanjaarden wordt deze dag niet gezien als vrije werkdag (voor diegene die dan normaal gesproken wel moeten werken uiteraard wel).

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart wordt in Nederland niet gevierd maar in België en Luxemburg is het een officiële feest- en vrije werkdag. Het Bisdom Antwerpen viert sinds 1913 Moederdag op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag). Dat geldt dus alleen voor Antwerpen en niet gans België.