Poetin verklaart de facto de oorlog, terwijl VN vergadert. Explosies in Kiev en andere steden

Leestijd: < 1 minuut

BREAKING: grootschalige invasie van het land

Rutte veroordeelt Poetin ‘ten scherpste’, D66 wil ‘het zwaarst mogelijke sanctiepakket’

Europese Unie geschokt: ‘We houden Rusland verantwoordelijk voor ongerechtvaardigde aanval’ 

Historicus: Sancties halen weinig uit, of werken averechts

Getuigenissen uit Oekraïne: ‘Aan de benzinestations staan de auto’s in de rij te wachten. Heel veel mensen zijn op de vlucht’

Donderdag 24 februari 2022 04:47 – Bron: Redactie/Reuters/ADN – Beeld: PB
  -Kiev- Net wanneer de VN-Veiligheidsraad vergadert, kondigt Poetin een ‘speciale militaire operatie’ aan in Oekraïne. Confrontaties tussen Russen en Oekraïense strijdkrachten zijn gaande.

Met de nieuw aangekondigde militaire acties wil Poetin, naar eigen zeggen, de bevolking in het oosten van Oekraïne beschermen. Zijn doel is de ‘demilitarisering en de-nazificering van Oekraïne’. Hij schat de situatie zo in dat er ‘doortastende acties van Rusland’ nodig zijn.

Volgens de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties past de actie binnen ‘artikel 51’ van het VN-charter. Dat artikel gaat over zelfverdediging. Eerder sprak Poetin nog over ‘vredestroepen’ wanneer hij militairen richting de Donbas stuurde, maar die mogen nu dus meteen overgaan tot ‘militaire acties’.

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba is een grootschalige invasie van het land begonnen. In een speech heeft president Volodimir Zelenksy staat van beleg uitgeroepen.

De NOS zal live nonstop verslag doen via NPO1 tv en Radio 1

Onderstaand live beelden uit KIEV >