Prijsexplosie: Koffie gaat luxeproduct worden

Leestijd: 2 minuten
Zondag 9 oktober 2022 – 07.00 uur – Bron: ADN – Beeld: PB
 -Parijs- Door de aanstormende recessie gaat nu ook de prijs van een kop koffie gestaag omhoog. Volgens het Europese statistiekbureau bestaat zelfs de kans dat het ‘bakje troost’ binnenkort een luxeproduct wordt.

Inflatie

De inflatie tiert welig op de Europese markt. In september stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 10 procent tegenover dezelfde maand in 2021. Dat is opnieuw een record tegenover de maand ervoor. Daardoor begint ook een kopje koffie nu stilaan duurder te worden.

Volgens cijfers die donderdag door Eurostat, het Europese statistiekbureau, werden gepubliceerd, stijgt de prijs van koffie en gerelateerde producten zelfs sneller dan de meeste andere consumentenproducten. In augustus zou de prijs van koffie immers met 16,9 procent zijn gestegen tegenover een jaar geleden. Vorig jaar bedroeg de koffie-inflatie slechts 0,5 procent.

Melk en suiker nog duurder

Maar het blijft niet alleen bij de koffie zelf. Ook de kosten van melk en suiker, voor veel mensen onmisbare ingrediënten voor hun bakkie troost, stegen het afgelopen jaar fors.

De prijs voor verse volle melk in de eurozone steeg op een jaar met 24,3 procent. Magere melk doet het niet veel beter. Daar bedroeg op jaarbasis de stijging 22,2 procent.

Maar suiker spant de kroon als het aankomt op prijsstijgingen. De prijs daarvan steeg van augustus 2021 tot dezelfde maand dit jaar met maar liefst 33,4 procent. Vorig jaar was de prijs van suiker met slechts 0,8 procent toegenomen tegenover het jaar 2020.