Rechter: Abortus in Texas blijft voorlopig legaal

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 30 juni 2022 -06:28 – Bron: Reuters/ADN – Beeld: Qunice Creative
 -Dallas- Abortus blijft in de Amerikaanse staat Texas voorlopig legaal, nadat een rechter gisteren een abortusverbod uit 1925 tijdelijk heeft geschorst. Dat meldt persbureau Reuters.

Diverse Texaanse abortusklinieken spanden een rechtszaak aan om te voorkomen dat een abortusverbod uit 1925 weer van kracht wordt, zodra het recht op abortus in de Verenigde Staten landelijk wordt afgeschaft. De rechter oordeelde in hun voordeel en vindt dat het verbod uit 1925 in strijd is met wetten die daarna zijn aangenomen. Zij blokkeerde de oude wet daarop voorlopig.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof adviseerde onlangs om de grondwettelijke bescherming van abortus, die in 1973 werd vastgelegd in het arrest Roe vs Wade, af te schaffen. Staten zijn hiermee nu vrij om abortus te verbieden. Maar de uitspraak van het hof is pas officieel als de rechters een formeel vonnis hebben opgesteld, een proces dat doorgaans 25 dagen duurt.

Louisiana

Verschillende Amerikaanse staten hebben inmiddels wet- en regelgeving in voorbereiding welke abortus verbiedt en die gelijk in werking treden zodra het officiële vonnis van het Hooggerechtshof gepubliceerd is. In Texas zou deze wet 30 dagen na het vonnis van het hof van kracht worden, maar na de uitspraak van de rechter van dinsdag kan dit niet meer. In de staat Louisiana gebeurde maandag hetzelfde.

“Ieder uur dat abortus in Texas toegankelijk is, is een overwinning”

“Ieder uur dat abortus in Texas toegankelijk is, is een overwinning”, liet de advocaat van de aanklagers dinsdag in een verklaring weten. De procureur-generaal van Texas, Ken Paxton, schreef op Twitter dat hij onmiddellijk in beroep is gegaan tegen de, in zijn ogen, verkeerde beslissing van de rechter en is van mening dat de wetten die golden voor Roe vs Wade “voor 100 procent van kracht en grondwettelijk zijn”.

Op 12 juli buigt het Texaanse hof zich opnieuw over de zaak. Volgens nieuwszender 1010WINS wordt met de uitspraak van de rechter in het beste geval toegang tot abortus in Texas met twee maanden verlengd.