Recordaantal kinderen op de vlucht in gans Latijns-Amerika

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 7 september 2023 – 11:08 uur – Bron: IPS – Beeld: Rafa Trivoro

  • Een record aantal kinderen is op de vlucht via een van de drie belangrijke migratieroutes in Latijns-Amerika en de Cariben
  • Ze zijn met steeds meer en worden steeds jonger

 

 -Brussel- Een op de vier vluchtelingen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is nog kind. Nooit eerder waren ze met zoveel in deze regio.

Een recordaantal kinderen is – al dan niet onder begeleiding van een ouder- op de vlucht via een van de drie belangrijke migratieroutes in Latijns-Amerika en de Cariben: door de Darién-jungle tussen Colombia en Panama, via een route vanuit Zuid-Amerika of via een transitpunt in het noorden van Midden-Amerika en Mexico.

Volgens een vandaag uitgegeven ‘Child Alert’ van Unicef maken ze het grootste deel uit van alle kinderen binnen migrantenpopulaties wereldwijd. De kinderen zijn meestal op de vlucht vanwege geweld of natuurrampen.

Steeds meer, steeds jonger

“Bendegeweld, instabiliteit, armoede en klimaatrampen grijpen alarmerend om zich heen in de regio”, zegt Garry Conille, Unicef-directeur voor Latijns-Amerika en de Cariben. “Steeds meer kinderen zijn op steeds jongere leeftijd onderweg, vaak alleen. Ze zijn afkomstig uit verschillende landen van herkomst, zelfs uit Afrika of Azië. Soms doorkruisen ze hier het hele gebied.”

Ten minste 29.000 kinderen hebben in 2021 de gevaarlijke tocht door Darién gemaakt. In 2022 waren ze al met 40.000 en in de eerste acht maanden van 2023 hebben meer dan 60.000 kinderen – de helft jonger dan 5 jaar – de oversteek al gemaakt.

De grenspolitie van de Verenigde Staten registreerde meer dan 149.000 kinderen aan de grensovergangen in 2021. In 2022 was dat aantal al opgelopen tot meer dan 155.000.

Wereldwijd maken kinderen 13 procent uit van de migranten, maar in deze regio is dat dus bijna een kwart, tegenover 19 procent in 2019. Enkel in Afrika ten zuiden van de Sahara is ook 25 procent van de migrantenpopulatie een kind.