Bedevaartsreis naar Assisi in 2020 met bisdom Groningen-Leeuwarden

Een 9-daagse ontdekkingstocht naar de Heilige Franciscus

Bedevaart van 25 april t/m 3 mei 2020.

Een afwisselend bedevaartprogramma met veel bezinning en bezienswaardigheden tekent het reisprogramma naar Umbrië, de geboortestreek van de Heilige Franciscus in noord-Italië.

Bisschop Ron van den Hout nodigt alle geïnteresseerden van harte uit:

‘Als bisdom willen we nader kennismaken met de heilige Franciscus. Hij was een man Gods met een diep geloof en authentiek gebedsleven. Hij geldt als een van de grootste heiligen van de katholieke kerk. Deze bedevaart – want dat mag het zijn – wordt zeker bijzonder. Ik nodig u uit om aan deze katholieke pelgrimstocht deel te nemen. We richten ons op de inspiratie die Franciscus biedt voor ons in de 21e eeuw. We doen dit door het bezoeken van de plaatsen waar hij geleefd heeft en door samen te bidden en te vieren. Gaat u mee? Ik verheug me erop met u samen op te trekken.”

Franciscus werd in de 11e eeuw geboren als zoon van een rijke lakenhandelaar in Assisi. Hij koos er voor om niet de lakenhandel van zijn vader over te nemen maar met zijn broeders in het evangelie sober en armoedig te leven. Hij kreeg een visioen waarin hij werd opgeroepen de Kerk te herstellen, een kerk die in zijn ogen teveel hechtte aan rijkdom en bezit. Door zijn aandacht voor armen en melaatsen gaf hij het katholieke geloof een belangrijke nieuwe impuls. Via de Franciscanen of Minderbroeders verspreidde zijn levenswijze zich over Europa. Franciscus is ook de bedenker van de levende kerststal: in een grot ensceneerde hij de eerste viering van Jezus’ geboorte met ‘echte’ ouders Jozef en Maria, een pasgeboren kind in een voederbak, het decor van een armoedige stal met een os en een ezel. De datum van 4 oktober als Werelddierendag is verbonden met de naamdag van de Heilige Franciscus en is geïnspireerd door zijn geloof in de natuur als manifestatie van Gods schepping.

Bedevaartprogramma

U vertrekt vanuit het bisdom naar Duitsland waar de eerste overnachtingsplaats is. Na het ontbijt de volgende dag gaat de busreis naar Milaan waar de volgende overnachting is. Vanuit Milaan gaat de reis naar Assisi. Daar bezoekt u oa. de grote basiliek, San Damiano en de Santa Chiara. U verkent ook de omgeving van Assisi met oa. bezoeken aan La Verna. Met veel wandelen treedt u op deze reis letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van de H. Franciscus. Op dag 7 begint de terugreis met een overnachting in Ravenna. Na het ontbijt de volgende dag gaan we richting Ulm waar de laatste overnachting plaatsvindt. Gedurende de reis wordt iedere dag de Eucharistie gevierd onder leiding van mgr. Van den Hout.

De reis is georganiseerd in samenwerking met de landelijke bedevaartsorganisatie VNB.  Geestelijk begeleiders zijn bisschop Van den Hout en pastores van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Lees verder onder de foto>

Deelname en prijs

Voorwaarde voor deelname is dat u in staat bent langer dan een uur in een normaal wandeltempo zelfstandig te lopen, heuvels en trappen kunt op- en aflopen. Instappen in vervoermiddelen moet ook geen probleem zijn.

Prijzen:

Pelgrim                          €  999,00  (bij 1-persoonskamer toeslag van  €  240,00)

Jongeren tot 25 jaar  €  499,00.

Bij de prijs inbegrepen: vervoer met luxe touringcar vanaf een opstapplaats in het bisdom, 8 overnachtingen in driesterrenhotels op basis van 2-persoonskamers en volpension, entreegelden voor programma onderdelen, toeristenbelasting en calamiteitenfonds bijdrage.

In oktober/ november (zie onder) zijn er regionale presentaties ter promotie van de reis. In de parochiekerken vindt u VNB-folders over de Assisi-bedevaart van het bisdom. Informatie staat ook op de websites van het bisdom en parochies. Opgave kan ook bij contactpersonen in de regio’s voor bedevaarten.

Regionale presentaties Assisi-bedevaart – oktober / november 2019

Regio Noordoost Polder                               6 okt. Polderbrede Franciscusviering in Tollebeek om 11.00 uur. Aansluitend informatie.
Parochie De Goede Herder                          8 okt. Parochiezaal Emmerschans om 19.30 uur
Parochie Heilige Drie-eenheid                  10 okt. Parochiezaal Hoogeveen om 20.00 uur
Parochie Immanuel                                     15 okt. Parochiezaal Coevorden om 20.00 uur
Parochie Heilige Norbertus                       16 okt. Pastorie Winschoten om 19.30 uur
Parochie Maria, Hertogin van Drenthe  21 okt.  Pastorie Barger Compascuum om 20.00 uur
Parochie Heilige Liudger                           22 okt. Pastorie Bedum om 20.00 uur
Parochie H. Hildegard van Bingen          29 okt. Parochiezaal Radesingel om 20.00 uur
Parochie H. Martinus                                 29 okt. Parochiezaal Radesingel om 20.00 uur
Parochie H. Franciscus van Assisi           31 okt.  Parochiehuis Assen om 19.30 uur
Parochie Heilig Kruis                                   6 nov. Parochiehuis Ter Apel om 20.00 uur

Contact voor aanmelding: VNB, ’s Hertogenbosch,  T 073 – 681 81 11.  E  info@vnb.nl. Website: www.vnb.nl. 

 

Geef een reactie op dit artikel