Expositie in Pater Karelkapel over Tien Geboden

Leestijd: 2 minuten

10 september – 31 oktober Expositie in Pater Karelkapel over Tien Geboden

Zondag 25 september 2022 – 16:23 – Bron: bisdom – Beeld: PB
 -Munstergeleen- In de Pater Karelkapel in Munstergeleen wordt tot eind oktober een expositie gehouden over de Tien Geboden.

De Pater Karelkapel kreeg onlangs een serie van tien kunstwerken aangeboden, betreffende de Tien Geboden. Deze kunstwerken zijn gemaakt door Yvonne Schoonman-Strik. Zij is in 2005 afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Maastricht. Zij wil met haar kunst niet alleen mensen laten genieten, maar ze ook laten nadenken. Daarin is ze geslaagd, want de Tien Geboden of de Tien Woorden, zoals ik het leerde in mijn opleiding, je zou ook kunnen spreken van richtingwijzers, lenen zich hier uitstekend voor.

Leefregels

Schoonman wil bezoekers laten nadenken over de leefregels die velen van ons bij de opvoeding van huis uit hebben meegekregen en over het duurzaam gebruik van onze grondstoffen. Beide aspecten heeft zij op deze manier tot uitdrukking gebracht. Enerzijds merken we in onze tijd dat het soms een kruis is om volgens de Tien Geboden te leven, anderzijds brengt ze dit tot uitdrukking door gebruik te maken van ‘geupcycled’ materiaal.

Op bijgaande afbeelding is het 10de gebod uitgebeeld: Bemin uw naaste gelijk uzelf. Ze heeft hiervoor jute gebruikt. De ene helft van het kruis is heel mooi uitgevoerd, terwijl de andere helft juist heel sober is. Men moet echter de naaste net zoveel gunnen als jezelf. Nieuwsgierig geworden? Wilt u de andere kunstwerken ook zien en erover nadenken, kom dan een keer naar ons museum. De expositie is tot eind oktober te zien.

Geef een reactie op dit artikel