Heilig jaar van Santiago. Spanje trekt 121 miljoen euro voor toeristisch plan uit

Maandag 19 juli 2021 06:10 – Bron: Redactie kerk Foto: PB
  -Santiago de Compostella-  De Spaanse regering heeft vrijdag het zogenaamde Plan Nacional Turístico Xacobeo gepresenteerd dat bestaat uit investeringen ter grootte van 121 miljoen euro Europees geld uit het NextGeneration-EU fonds. Dit geld wordt gebruikt om het Heilig jaar van Santiago de Compostela of ‘Año Xacobeo’ in 2021/2022 te promoten en bekostigen met onder andere restauratiewerkzaamheden aan 22 belangrijke gebouwen.

In 2021 viert men in Santiago de Compostela (Galicië) een Heilig jaar of ‘año Xacobeo’. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010 en de volgende keer zal in 2027 zijn. Een jaar wordt als Heilig gezien als de feestdag waarop Sint Jacob of Jakobus de Meerdere wordt geëerd op een zondag valt. Die feestdag is in 2021 zondag 25 juli en dus viert men in Galicië en Santiago de Compostela het ‘Año Xacobeo’.

Een Heilig jaar zorgt altijd voor tienduizenden bezoekers in Santiago de Compostela zoals in de editie 2010 meer dan 278.000 pelgrims die de tocht maakten naar de Kathedraal van Santiago de Compostela. Maar vanwege de pandemie zal het ‘Año Xacobeo’ dit jaar plaatsvinden in twee jaren, te weten 2021 en 2022 om de pelgrims de kans te geven om toch de tocht te kunnen maken naar Santiago de Compostela.

Met het vrijdag gepresenteerde investeringsplan Plan Nacional Turístico Xacobeo 21-22 wil de Spaanse regering in vijf speerpunten de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela promoten en verbeteren. De 121 miljoen euro die beschikbaar is gekomen komt van het Europese NextGenerationEU fonds, het economisch herstelplan van de Europese Raad voor de corona-crisis.

De belangrijkste speerpunten van het 121 miljoen euro kostende plan zijn een nationaal duurzaamheids-plan voor het toerisme (45 miljoen), een productontwikkelingsplan (5 miljoen), duurzame projecten voor het behoud en de rehabilitatie van historisch erfgoed voor toeristisch gebruik (65,2 miljoen), het Smart Tourist Destinations programma (5 miljoen) en een internationaal promotieprogramma via Turespaña (1 miljoen).

Tot de belangrijkste investeringen in de renovatie van historisch erfgoed behoren onder meer de uitbreiding van het Museum voor Schone Kunsten in Oviedo en acties in de kathedraal van Mondoñedo (Lugo), in de Finca El Parral (Burgos), in het Palacio de los Fernández Alejo (Toledo), het klooster van Iratxe (Navarra), het koninklijk huis van Alzira (Valencia) of het nieuwe klooster van San Juan de la Peña (Huesca).

Geef een reactie op dit artikel