Kerken, maar dan op zijn Pools-Nederlands in Emmercompascuum

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 28 september 2022 – 06:23 – Bron: Redactie kerk/parochie/ E. Meijer – Beeld: PB
 -Emmer-Compascuum- Emmer-Compascuum, of Emmercompas, zoals de lokale bevolking pleegt te zeggen in het Veenkoloniaals, ligt in de provincie Drenthe, pal tegen de Duitse grens. U kent het waarschijnlijk van de jaarlijjkse Maria-processie of van de TV door de KRO-hitserie ‘Toen was geluk heel gewoon’ (1994-2009).

In de RK-kerk in Emmer-Compascuum zal DV 2 oktober om 11.00 uur een Pools-Nederlandse Mis worden gehouden met medewerking van het dames- en herenkoor en de Poolse gemeenschap. De celebranten zijn van Poolse komaf en wel de priesters Okonek en Mielnik. Beide heren zijn de vaste pastores in de kerken van Emmer-Compascuum; Barger-Compascuum; Zwartemeer en Klazienaveen. Pastoor Okonek is tevens pastoor van de Poolse gemeenschap in het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Om er een mooie en speciale viering van te maken heeft de voorbereidingscommissie liederen en teksten uitgekozen afgestemd op zowel de Nederlandse als de Poolse bezoekers.

Ook U, die niet in deze parochie woont of kerkt, bent van harte welkom om in verbondenheid met elkaar samen te komen en te vieren. Na afloop is er uiteraard koffie en thee. Mocht U van ver komen, maak er dan na de Mis, een leuk dagje van, met bijvoorbeeld op 10 minuten van Emmer-Compascuum het Veenmuseum, of eveneens op 10 minuten afstand Ter-Apel met zijn middeleeuws klooster en eindeloze bossen. Natuurlijk kunt U ook een ritje van 40 minuten maken naar het Maria-bedevaartsoord Heede via de Duitse autobahn, want Duitsland grenst aan Emmer-Compascuum. Veel devotie en een mooie dag !

Geef een reactie op dit artikel