Klooster Einsiedeln straalt weer in nieuw licht

-Einsiedeln (CH)- (KNA/ARD) Het Zwitserser Klooster Einsiedeln straalt sinds woensdag weer dank zij nieuwe verlichting.

De verouderde schijnwerpers voor het barokke pand zijn door energiesparende warmwitte LED-lampen vervangen, aldus het Klooster. Tevens is het thans mogelijk, het licht alleen maar op de gevel te laten schijnen. Het energieverbruik van de lampen is met rond 60 procent gedaald.

Het in 934 opgerichte Klooster Maria Einsiedeln is vanwege zijn barokke cultuurschatten een magneet van jewelste voor toeristen en als halteplaats van het Jacobspad voor Pelgrims. De Kloostergemeenschap telt 60 monniken. Tot het Klooster behoort tevens de op zes na grootste muziekbibliotheek van de wereld met meer dan 4.000 handgeschreven composities uit de 17e en 18e eeuw. De Abdij Maria Einsiedeln is een Benedictijnerabdij in Einsiedeln in het Zwitserse kanton Schwyz.

De Abdij werd in het jaar 845 gesticht door de Benedictijner Monnik Meinrad. In 947 kreeg het Klooster van Keizer Otto I de immuniteit en de vrije keuze van een Abt, waardoor het een Rijksabdij werd. In 1283 kwam de voogdij toe aan het huis Habsburg, die deze echter verloor aan Schwyz (1286, 1294, 1424). In 1350 verwierf Schwyz ook al de omstreden bezittingen, waarmee Einsiedeln geheel onder de heerschappij van dit kanton was gekomen. Lees verder onder de foto>

Het immense Kloostercomplex

Zoals Saint-Maurice, het Hongaarse Pannonhalma of het Italiaanse Montecassino telt Einsiedeln tot de zogenaamde Territoriale Abdijen. Deze hebben een soortgelijke status als een Bisdom. De Abt is lid van de Zwitserser Bisschoppenconferentie.

Geef een reactie op dit artikel