Maria Magdalena. De tentoonstelling nu in Utrecht

Woensdag 28 juli 2021 06:10 – Bron: Redactie kerk/Catharijneconvent- Beeld: PB
 -Utrecht- Het is tijd voor Maria Magdalena! Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig. Ze krijgt nu haar eigen tentoonstelling die ze verdient: een absolute aanrader!

De vele gezichten van Maria Magdalena

Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus?

Voor het eerst krijgt ze haar eigen tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingstocht langs historische bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Sta oog in oog met Maria Magdalena, en ontrafel haar beeldvorming door de eeuwen heen.

Oog in oog met Maria Magdalena

Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Ontrafel haar beeldvorming via topstukken uit eigen collectie en bijzondere bruiklenen uit (inter)nationale musea. De oudste verbeelding dateert uit de elfde eeuw, de nieuwste kunstwerken zijn afgelopen jaar nog gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de eigentijdse verbeelding van Maria Magdalena door Helen Verhoeven.

Een vrouw met vele gezichten

Ontmoet de veelzijdige Maria Magdalena via oude bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of toch uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd.

Wij zijn benieuwd: wie is Maria Magdalena voor jou? Een vrouw van lichte zeden, de apostel der apostelen of misschien wel de echtgenote van Jezus?

Bekijk hieronder diverse video’s uit de tentoonstelling

Video 1: Herman Pleij: Introductie op de tentoonstelling door cultuurhistoricus Herman Pleij

Video 2: Paul van Geest: Maria Magdalena in de vroegste bronnen

Video 3: Manuela Kalsky: Was Maria Magdalena een gevallen vrouw?

Video 4: Annine van der Meer: Maria Magdalena en haar leven na de dood van Jezus

Video 5: Manueala Kalsky: Maria Magdalena in ere hersteld

Geef een reactie op dit artikel