Nieuw record voor Santiago de Compostella

-SANITAGO DE COMPOSTELLA- (KNA)  Het Sint Jacobspad heeft een bezoekersrecord gebroken. Het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostella deelt mee, dat dit jaar reeds 344.828 wandelaars de Noord-Spaanse stad, met het Apostelgraf van de Heilige Jacobus, hebben bezocht, meer dan ooit tevoren.

De wandelaars moeten met een stempel in hun Pelgrimspas aantonen, ten minste de laatste 100 kilometer te voet dan wel per fiets de laatste 200 kilometer te hebben afgelegd. De laatste records dateren uit de jaren 2018 (327.378) en 2017 (301.036). Ter vergelijking: Tien jaar geleden, 2009, lag het aantal Pelgrims dat de eindstreep haalde beduidend lager (145.877) en 2005 (93.924).

In dit recordjaar bracht de lange hete zomer de Apostelstad aan de grenzen van zijn capaciteiten; gemiddeld kwamen dagelijks ongeveer 2.000 Pelgrims Santiago de Compostela binnen wandelen. Verrast was het Pelgrimsbureau over de maand november, toen meer dan 8.000 Pelgrims aankwamen. In het verleden lag het aantal door weersomstandigheden beduidend lager. Ook in december komen dagelijks nog tientallen Pelgrims aan.

Opvallend in dit jaar was bovendien, dat van april tot oktober meer vrouwen dan mannen hun Pelgrimsdiploma kregen.

De ‘klassieker’ van het Jacobspad blijft de hoofdroute, de ‘Franse Weg’ van de Pyreneëen via Pamplona, Burgos en Leon. De ‘Kustweg’ door Noord-Spanje en de ‘Portugese Weg’ worden echter steeds populairder.

Dit jaar veroorzaakten bouwwerkzaamheden in de Kathedraal van Santiago de Compostela echter voor ontnuchtering onder de Pelgrims. Zelfs de Bedevaartsmis moest elders worden gehouden. De achtergrond van de renovatie is de blik vooruit naar 2021. Omdat dan de Jacobusdag op 25 juli valt, een zondag, komt er weer een Heilig Jaar, waarin een bijzonder groot aantal Pelgrims wordt verwacht.

Geef een reactie op dit artikel