Ook dit jaar weer geen vacantie voor hardwerkende Paus

Niks koele vacantie in Castel Gandolfo, maar zweten in Rome

De Paus roept op tot meer humor. Wij zijn hem graag van dienst met deze animatiefoto.
Zaterdag 14 augustus 2021 08:23 – Bron: Redactie kerk – Beeld: studio AVM
 -Vaticaanstad- Terwijl Nederlanders en Belgen massaal op vacantie zijn of gaan, corona of niet, blijft de ‘rots in de branding’ Paus Franciscus ook dit jaar, zoals ieder jaar, in het Vaticaan en peinst er niets eens over naar de traditionele Pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo af te reizen. Waarom gunt zich de bijna 85-jarige geen pauze?

Aan de corona-pandemie ligt het niet: sinds de Argentijn Jorge Mario Bergoglio aan de top staat van de Katholieke Kerk, is er het een-en-ander in het Vaticaan veranderd – daartoe hoort ook het gebruik van de zomerresidentie Castel Gandolfo.

Wonderschoon en een tikje koeler ligt het Castel in de Albanese bergen op zo’n 25 kilometer afstand van de bloedhete stad Rome. Alle Pausen tot Franciscus maakten graag en dankbaar gebruik van Castel Gandolfo – al sinds de 17e eeuw! Met Pius XII en Paulus V stierven er zelfs twee Pausen, Benedictus XVI benutte de zomerresidentie zelfs meerdere maanden na zijn aftreden, totdat zijn nieuwe onderkomen als pensionado in het Vaticaan klaar was.

De Argentijn Franciscus is hitte gewend

De hitte in Rome lijkt Paus Franciscus weinig te deren. Castel Gandolfo kan de Paus nauwelijks bekoren, zo weinig zelfs, dat sinds 2016 de residentie als museum voor een ieder toegankelijk is. De kans dat U de Paus tijdens een bezoek zult aantreffen is, op een portret van hem na, uiterst gering.

Daar komt bij dat deze Paus sowieso niet veel op heeft met het begrip vacantie: “Het is ieder jaar weer hetzelfde drama“, zegt Vaticaanexpert Ulrich Nersinger: “Men tracht  Franciscus ieder jaar te overtuigen toch vacantie te houden, een keer te gaan wandelen in de Vaticaanse tuinen of een uitje in-en-om Rome te maken. Maar het resultaat is ieder jaar eender: Men kan deze Paus niet overhalen om het rustig aan te doen.”

Wel lege plekken in de agenda

Ook dit jaar weer geen vacantie voor de Paus dus: hij blijft in het Vaticaan. Men heeft tenslotte sierpaarden en werkpaarden. Wel houdt hij de virtuele toespraken en de wekelijkse audiëntie in de Damasushof.

Maar waarom geen vacantie? Volgens eigen zeggen viert Franciscus al meer dan 40 jaar geen vacantie. Hij ziet het als een van zijn ‘neurosen’: De laatste keer dat hij vacantie hield was in 1975, daarna bleef hij steeds thuis om zich daar te ontspannen. Dat vertelde hij reeds in 2014 op de terugreis na zijn bezoek aan Zuid-Korea tijdens een ‘vliegende persconferentie’ in het vliegtuig tegenover journalisten.

Wanneer Franciscus dus niet incognito een paar uitstapjes onderneemt, zal hij deze zomer net als alle vorige in deze weken gewoon aan het werk zijn, al is het aantal afspraken sterk gereduceerd. Gelet op de nog altijd robuuste gezondheid van de 84-jarige Pontifex lijkt deze manier van ontspannen bepaald niet de slechtste voor hem te zijn. Neem er een voorbeeld aan !

Geef een reactie op dit artikel